Ljubljana, ponedeljek, 17. junij 2019, 23:06

Trump opozarja na varnostno krizo, demokrati menijo, da je umetno ustvarjena

Ameriški predsednik Donald J. Trump
Foto © www.donaldtrump.com

Predsednik Donald Trump je v televizijskem nagovoru skušal prepričati Američane, da je na južni meji vse večja humanitarna in varnostna kriza. Demokrata Nancy Pelosi in Chuck Schumer pa sta prek medijev odgovorila, da Trump umetno ustvarja krizo, ker želi denar za zid na meji. Ameriški predsednik, kljub nekaterim ugibanjem, izrednih razmer ni razglasil.

Predsednik Trump je dejal, da vsi Američani trpijo zaradi nenadzorovanega nezakonitega priseljevanja, mamil in kriminalnih dejanj nezakonitih priseljencev. »Vsi Američani so prizadeti zaradi nekontroliranih in nelegalnih migracij. Te krčijo javna sredstva, zmanjšujejo število delovnih mest in nižajo plače. Naša južna meja je odprta pipa za pritok velikih količin drog, med njimi tudi kokaina in heroina. Samo slednji na teden ubije 300 naših državljanov, 90 odstotkov pa ga v državo vnesejo čez južno mejo.«

Trump kljub nekaterim ugibanjem ni razglasil izrednih razmer, ampak je napovedal nov sestanek z voditelji kongresa v Beli hiši glede financiranja varnosti na meji. Pojasnil je, da se bo financiranje vladnih agencij obnovilo, takoj ko bodo demokrati plačali 5,7 milijarde dolarjev za zid na meji z Mehiko, ki bo na njihovo željo železen.

Demokrati nimajo nobene želje po nobenem zidu na južni meji, ne železnem, betonskem ali lesenem in tudi Trumpu ne nameravajo dati denarja zanj. »Dejstvo je, da se je predsednik Trump odločil vzeti za talca ključne službe, ki zagotavljajo storitve Američanom. Približno 800 tisoč javnih uslužbencev je brez plač, med njimi tudi številni veterani. Obljubil je, da bo vlada zaprta mesece oziroma leta, ne glede na to, kdo bo prizadet. To ni prav,« je dejala predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi. Slednja je skupaj z vodjo senatnih demokratov Chuckom Schumerjem zavrnila tudi Trumpove trditve o krizi na južni meji in ga pozvala, naj neha širiti strah. »Večina predsednikov je Ovalno pisarno uporabilo za nagovore za plemenite namene. Ta predsednik pa jo je zlorabil za ustvarjanje krize, podžiganje sovraštva in preusmerjanje pozornosti od težav v administraciji,« je dejal Schumer.

Zaprtje vladnih agencij je prizadelo nacionalne parke, letališko varnost, gospodarsko statistiko, kmetijska posojila, pomoč pri stanarinah in druga področja. Trump pa je z nagovorom želel prepričati državljane v obstoj krize na južni meji, saj ankete kažejo, da se številni z zidom ne strinjajo, večina pa prav Trumpa krivi za prekinitev financiranja vlade.

Ne spreglejte: