Ljubljana, ponedeljek, 17. junij 2019, 13:37

Začel se je proces proti kardinalu Barbarinu

Kardinal Pfilippe Barbarin
Foto © Družina

V francoskem Lyonu se je včeraj začel sodni proces proti nadškofu kardinalu Philippu Barbarinu in še šestim drugim osebam zaradi prikrivanja spolnih zlorab duhovnika Bernarda Preynata. Deset skavtov, ki so bili med leti 1970 in 1980 žrtve spolnih napadov omenjenega duhovnika je namreč vložilo obtožbo zaradi neprijave storilca.

Deset skavtov kardinala Barbarina obtožuje, da omenjenega duhovnika ni privedel pred roko pravice in da ga je prepozno odstranil iz pastoralnega dela. Preynat, ki je bil skavtski voditelj med leti 1970 in 1980 naj bi zlorabil več kot 70 mladoletnih. Novica leta 2014 ni pretresla le lionske škofije, ampak celotno francosko Cerkev. Takrat je kardinal Barbarin začel preiskavo omenjenega duhovnika in mu 31. avgusta 2015 odvzel vse funkcije.

Naj bi pa bil omenjeni duhovnik osumljen že leta 1991. Takratni lionski nadškof je do njega sprejel določene ukrepe, vendar so ga kasneje znova namestili v župnijo. Kardinal Barbarin, ki je lionski nadškof postal leta 2002, je sicer priznal, da je slišal za govorice o duhovniku Preynatu, vendar pa takrat proti njemu še ni bila vložena nikakršna obtožnica. Prva sodna obravnava, ki se je v primeru kardinala in še šestih drugih oseb začela včeraj, naj bi bila končana jutri.

Med obtoženimi je tudi prefekt vatikanske Kongregacije za nauk vere, kardinal Luis Ladaria, ki pa v procesu ne bo sodeloval, ker Vatikan uveljavlja njegovo diplomatsko imuniteto.

Ne spreglejte: