Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Kardinal Pfilippe Barbarin (foto: Družina)
Kardinal Pfilippe Barbarin

Začel se je proces proti kardinalu Barbarinu

Svet | 08.01.2019, 10:39 Marjana Debevec

V francoskem Lyonu se je včeraj začel sodni proces proti nadškofu kardinalu Philippu Barbarinu in še šestim drugim osebam zaradi prikrivanja spolnih zlorab duhovnika Bernarda Preynata. Deset skavtov, ki so bili med leti 1970 in 1980 žrtve spolnih napadov omenjenega duhovnika je namreč vložilo obtožbo zaradi neprijave storilca.

Deset skavtov kardinala Barbarina obtožuje, da omenjenega duhovnika ni privedel pred roko pravice in da ga je prepozno odstranil iz pastoralnega dela. Preynat, ki je bil skavtski voditelj med leti 1970 in 1980 naj bi zlorabil več kot 70 mladoletnih. Novica leta 2014 ni pretresla le lionske škofije, ampak celotno francosko Cerkev. Takrat je kardinal Barbarin začel preiskavo omenjenega duhovnika in mu 31. avgusta 2015 odvzel vse funkcije.

Naj bi pa bil omenjeni duhovnik osumljen že leta 1991. Takratni lionski nadškof je do njega sprejel določene ukrepe, vendar so ga kasneje znova namestili v župnijo. Kardinal Barbarin, ki je lionski nadškof postal leta 2002, je sicer priznal, da je slišal za govorice o duhovniku Preynatu, vendar pa takrat proti njemu še ni bila vložena nikakršna obtožnica. Prva sodna obravnava, ki se je v primeru kardinala in še šestih drugih oseb začela včeraj, naj bi bila končana jutri.

Med obtoženimi je tudi prefekt vatikanske Kongregacije za nauk vere, kardinal Luis Ladaria, ki pa v procesu ne bo sodeloval, ker Vatikan uveljavlja njegovo diplomatsko imuniteto.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...