Ljubljana, sobota, 24. avgust 2019, 07:13

Pravoslavni verniki praznujejo božič

Srbski patriarh Irinej
Foto © Srbska pravoslavna cerkev

Pravoslavni kristjani danes praznujejo božič. Papež Frančišek jim je po včerajšnji opoldanski molitvi namenil bratsko voščilo v znamenje občestva med kristjani, ki priznavamo Jezusa kot Gospoda in Zveličarja. S praznovanji pa so pravoslavni verniki začeli že sinoči.

Patriarh Irenej, voditelj srbske pravoslavne cerkve, ki ima vernike tudi v Sloveniji, je ob današnjem prazniku Jezusovega rojstva, vodil slovesno liturgijo v cerkvi Svetega Save v Beogradu. Tako pri bogoslužju kot v praznični poslanici je poudaril, da je vprašanje Kosova in Metohije vprašanje preživetja Srbskega naroda in njegove dediščine.

Obenem pa je vernike pozval k velikodušnosti in spomnil, da bodo letos obhajali 800 letnico priznanja avtokefalnosti Srbske pravoslavne cerkve, za katero je zaslužen sv. Sava. »Rojstvo Božjega Sina je za kristjane osrednji in najpomembnejši dogodek svetovne zgodovine. Njegov pomen pa v celoti utemeljuje krščanski način življenja in krščanski pogled na svet«, je poudaril Irinej v poslanici.

Božič danes poleg Srbov praznujejo tudi verniki v Črni gori, Makedoniji, Rusiji, Belorusiji, Ukrajini in Gruziji ter v jeruzalemski, antiohijski, aleksandrijski in carigrajski patriarhiji.

V Egiptu, kjer vlada ozračje napetosti zaradi smrti enega od policistov, ki je poskušal deaktivirati bombo v cerkvi v kraju Nasr City, pa so včeraj blagoslovili novo koptsko pravoslavno katedralo Jezusovega rojstva. Zgradili so jo v novem upravnem središču države. Papež jim je v video sporočilu zaželel miru, koptski pravoslavni cerkvi pa se je zahvalil, ker tudi v najtežjih trenutkih pričuje za vero in ljubezen.

»Dragi bratje in sestre, vi imate mučence, ki dajejo moč vaši veri. Hvala vam za vaš zgled!«.

Medtem pa v Pakistanu, kjer so kristjani prav tako zatirani, začenjajo leto, posvečeno miru. Nadškof Sebastian Francis Shaw je poudaril, da si bodo prizadevali za dialog in spravo v družinah, skupnostih, pa tudi med različnimi verstvi, še posebej med kristjani in muslimani.

K delu za dialog bodo posebej formirali duhovnike, laike, mlade in učitelje. Prispevali pa bodo tudi k dialogu med političnimi in verskimi voditelji.

Ne spreglejte: