Ljubljana, ponedeljek, 17. junij 2019, 12:53

Papežev opoldanski nagovor: Pustimo se razsvetliti luči, ki prihaja iz Betlehema

Opoldanska molitev v Vatikanu na praznik Gospodovega razglašenja
Foto © Vatican Media

Po praznični sveti maši je papež Frančišek še enkrat nagovoril zbrane vernike in romarje. Tokrat z okna apostolske palače v Vatikanu. Na Trgu svetega Petra so bili med vrvečo množico tudi koledniki. Sveti oče je opoldne po molitvi angelovega čaščenja in blagoslovu spomnil, da je epifaníja tudi misijonski dan otrok, ki letos poziva najmlajše misijonarje, naj bodo Jezusovi atleti ter naj pričujejo evangelij v družini, v šoli in v prostorih za razvedrilo. Priložnostno skupino godbenikov je papež Frančišek spodbudil, naj s svojo glasbo pripomore k prazničnemu vzdušju.

Papež Frančišek je v opoldanskem nagovoru na praznik Gospodovega razglašenja opozoril, kako lahko doživljam kot presenetljivo povabilo preroka Izaija, ki je postavljeno med posledice trdega izgnanstva in številnih tlak, ki jih je doživelo ljudstvo in govori: "Vstani, ogrni se z lučjo, kajti prišla je tvoja luč in Gospodova slava sveti nad teboj." (60,1) Evangelist Matej pa predstavi različne načine, kako se lahko ljudje odzovemo na Kristusovo navzočnost. Poznamo na primer Herodovo reakcijo. "Povsem drugačna je izkušnja modrih. (prim. Mt 2,1-12) Oni, ki so prišli z vhoda, predstavljajo vsa ljudstva, ki so daleč od tradicionalne judovske vere. A kljub temu se pustijo voditi zvezdi ter se tako soočijo z dolgim in tveganim potovanjem, da bi prišli na cilj in spoznali resnico o Odrešeniku. Odprti so bili za novost in njim se je razodela največja in najbolj presenetljiva novost zgodovine: Bog, ki je postal človek. Modri so se Jezusu poklonili in mu podarili simbolne darove: zlato, kadilo in miro, saj iskanje Gospoda ne vključuje samo vztrajanja na poti, temveč tudi velikodušno srce. In na koncu so se vrnili v svojo deželo. (v. 12) Evangelij pravi, da so se vrnili po drugi poti." V nadaljevanju je sveti oče zatrdil, da vsakič ko človek sreča Gospoda, spremeni pot in se v življenje vrne na drugačen način, vrne se prenovljen, lahko bi rekli po "drugi poti". Modri so se vrnili noseč v sebi skrivnost tega ponižnega in ubogega Kralja. Lahko si predstavljamo, kako so vsem pripovedovali svojo doživeto izkušnjo, da je prav za vse ljudi odrešenje, ki ga ponuja Bog v Kristusu. Ni Tega Otroka si ni mogoče prisvojiti, saj je dar za vse.

Ob koncu je sveti oče povabil, naj se tudi mi v tišini svojega srca pustimo razsvetliti luči, ki prihaja iz Betlehema. Ne dovolimo svojim strahovom, da nam zaprejo srce, temveč imejmo pogum odpreti se tej skromni in nevsiljivi luči. Ob tem bomo tudi mi, podobno kot Modri, začutili silno veselje (v. 10), ki ga ne bomo mogli zadržati zase. Pri tem naj nas podpira Devica Marija, zvezda, ki nas vodi k Jezusu in mati, ki pokaže Jezusa modrim in vsem, ki se mu približajo.

Ne spreglejte: