Ljubljana, sreda, 16. januar 2019, 09:45

Papež nenapovedano obiskal samostan klaris

Papež Frančišek je v petek nenapovedano obiskal klavzurni samostan klaris Vallegloria v občini Perugia, da bi sestre opogumil pri njihovem kontemplativnem življenju. Njegove poti v pokrajino Umbria ni preprečil niti sneg, ki je pobelil goro Subasio.


Škofje iz Evrope, Amerike in Južne Afrike v Sveto deželo

Predstavniki škofovskih konferenc Evrope, Severne Amerike in Južne Afrike začenjajo tradicionalno po novoletno romanje v Sveto deželo. Tokrat bo njihovo srečanje potekalo pod geslom: Kristjani v Izraelu - izzivi in priložnosti. Sveti sedež omenjena srečanja pripravlja že 20 let, da bi podprl krščanske skupnosti v Sveti deželi in spodbudil solidarnost s strani krajevnih Cerkva.


Madura, ki je državo pahnil v skrajno revščino, bo danes znova zavzel predsedniški stolček

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro bo danes s slavnostno prisego začel svoj drugi predsedniški mandat, ki ga opozicija in Cerkev označujeta za nelegitimnega. Njegova država je čedalje bolj osamljena v mednarodnih odnosih, sooča pa se tudi s hudo gospodarsko in humanitarno krizo.


Trump opozarja na varnostno krizo, demokrati menijo, da je umetno ustvarjena

Predsednik Donald Trump je v televizijskem nagovoru skušal prepričati Američane, da je na južni meji vse večja humanitarna in varnostna kriza. Demokrata Nancy Pelosi in Chuck Schumer pa sta prek medijev odgovorila, da Trump umetno ustvarja krizo, ker želi denar za zid na meji. Ameriški predsednik, kljub nekaterim ugibanjem, izrednih razmer ni razglasil.


NE podjetništvu v zdravstvu

Vatikan je objavil papeževo poslanico za svetovni dan bolnikov, ki ga obeležujemo 11. februarja. Osrednja slovesnost bo letos v Kalkuti v Indiji in bo imela torej za zavetnico sv. Mater Terezijo.


Začel se je proces proti kardinalu Barbarinu

V francoskem Lyonu se je včeraj začel sodni proces proti nadškofu kardinalu Philippu Barbarinu in še šestim drugim osebam zaradi prikrivanja spolnih zlorab duhovnika Bernarda Preynata. Deset skavtov, ki so bili med leti 1970 in 1980 žrtve spolnih napadov omenjenega duhovnika je namreč vložilo obtožbo zaradi neprijave storilca.


Pravoslavni verniki praznujejo božič

Pravoslavni kristjani danes praznujejo božič. Papež Frančišek jim je po včerajšnji opoldanski molitvi namenil bratsko voščilo v znamenje občestva med kristjani, ki priznavamo Jezusa kot Gospoda in Zveličarja. S praznovanji pa so pravoslavni verniki začeli že sinoči.


Razcepljena Nikaragva upa na spravo

Poleg Venezuele še eno srednjeameriško državo že več mesecev pretresata kriza in razcepljenost, in sicer Nikaragvo, katere oblast je v rokah predsednika Daniela Ortege. V božičnem sporočilu je papež prebivalcem te države posebej zaželel, da bi našli pot do sprave.


Papežev opoldanski nagovor: Pustimo se razsvetliti luči, ki prihaja iz Betlehema

Po praznični sveti maši je papež Frančišek še enkrat nagovoril zbrane vernike in romarje. Tokrat z okna apostolske palače v Vatikanu. Na Trgu svetega Petra so bili med vrvečo množico tudi koledniki. Sveti oče je opoldne po molitvi angelovega čaščenja in blagoslovu spomnil, da je epifaníja tudi misijonski dan otrok, ki letos poziva najmlajše misijonarje, naj bodo Jezusovi atleti ter naj pričujejo evangelij v družini, v šoli in v prostorih za razvedrilo. Priložnostno skupino godbenikov je papež Frančišek spodbudil, naj s svojo glasbo pripomore k prazničnemu vzdušju.


Panamski narod pričakuje papeža

Katoliška cerkev v Panami ocenjuje, da se bo svetovnega dne mladih udeležilo približno 200.000 mladih iz 155 držav po svetu. Teme tokratnega mednarodnega srečanja mladih bodo varovanje stvarstva in družbena pravičnost, migracije ter vloga žensk v družbi. Papež Frančišek se bo prireditve udeležil od 23. do 27. januarja.


Novejše novice | Starejše novice