Ljubljana, ponedeljek, 17. junij 2019, 12:53

Parolin: Narediti vse, tudi nemogoče, v boju proti zlorabam

Kardinal Pietro Parolin
Foto © RV

Cerkev mora narediti vse, kar je možno, in tudi, kar je nemogoče, da bi izkoreninila pojav spolnih zlorab, je za italijansko televizijo TV 2000 dejal vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin. Spregovoril je tudi o mednarodnih potovanjih, ki papeža čakajo v tem letu.

Cerkev je po besedah kardinala Parolina naredila ogromen napredek v boju proti spolnim zlorabam. Več je zavedanja o tem problemu, o uničujočih posledicah, ki so jih ta dejanja povzročila v žrtvah, prav tako se hitreje odzove na primere. Seveda mora še veliko narediti, februarsko zasedanje vseh škofovskih konferenc na to temo v Vatikanu je še eno znamenje v to smer. To bo srečanje v korist žrtev, pozornost bodo namenili preprečevanju prikrivanja zlorab in zagotavljanju varnega okolja za otroke in ranljive odrasle, je poudaril kardinal Parolin. Priznal je, da so škandali škodili moralnemu ugledu Cerkve.

V zvezi z mednarodnimi potovanji papeža Frančiška je povedal, da kljub povabilu iraškega predsednika obisk Bližnjega vzhoda zaradi varnostnih razmer ni možen. Je pa za božične praznike sam obiskal Irak. Ustavil se je tudi na planoti Ninive, kjer si kristjani prizadevajo za obnovo, potem ko je Islamska država večino cerkva, podjetij in domov poškodovala ali uničila. Terorizem še ni premagan, iz pogovorov, ki jih je imel s tamkajšnjimi ljudmi, je razvidno, da korenina problema ostaja v radikalizmu in fundamentalizmu. Kardinal Parolin je poudaril, da je krščansko – muslimanski dialog prednostna naloga papeža Frančiška vse od začetka njegovega pontifikata in bo tako tudi v letu 2019 z obiskoma v Združenih arabskih emiratih v začetku februarja in marca v Maroku.

Ne spreglejte: