Ljubljana, petek, 13. december 2019, 16:35

Govorniški natečaj 2019

Prva tri mesta Govorniškega natečaja 2019
Foto © KKZ.at

Ob podelitvi letošnje Tischlerjeve nagrade bodo podeljene nagrade Govorniškega natečaja 2019, ki ga razpisujeta Krščanska kulturna zveza in Narodni svet koroških Slovencev. V ponedeljek je potekalo zaključno tekmovanje.

Spomnimo: letošnjo Tischlerjevo nagrado bo prejel dr. Janko Zerzer, slovesnost bo v petek, 25. januarja 2019, ob 19.00 uri v Tischlerjevi dvorani Slomškovega doma v Mohorjevi hiši v Celovcu.

Na Dvojezični zvezni trgovski akademiji v Celovcu je v ponedeljek, 14. januarja 2019, potekalo zaključno tekmovanje letošnjega Govorniškega natečaja. Udeležilo se ga je šest kandidatk in kandidatov, ki so imeli na izbiro naslednje teme:

  • Kolikor jezikov znaš – toliko veljaš! Je v današnjem globaliziranem svetu znanje »malih« jezikov še potrebno? Kaj pomeni zate osebno slovenski jezik na Koroškem?
  • Bodo električni avtomobili rešili svet? Ali je pogon na elektriko izhod iz bližajoče se klimatske katastrofe in kaj je z vedno večjo porabo električne energije?
  • Ali se lahko zapremo v svoj mali udobni svet ali je v resnici celotni svet postal podoben odprti vasi? Kaj so aktualna vprašanja današnje migracije in kaj ali kdo jo pospešuje?

Nastopili so: Jana Haab in Lucija Pfeifer (obe 6. A ZG in ZRG za Slovence), Hana Jusufagić in Tadej Ogorevc (oba 4. A DTAK) ter Kristina Mlakar (V. letnik Višje šole za gospodarske poklice) in Zala Filipič (I. letnik Višje šole za gospodarske poklice).

Udeleženci Govorniškega natečaja 2019
Udeleženci Govorniškega natečaja 2019

Člani žirije so bili: Vincenc Gotthardt, Sonja Kert-Wakounig, Sara Pan, Jurij Perč, Martina Piko-Rustia, Emanuel Polanšek in Miha Vrbinc. Žirija pa je odločila tako:

Prvo mesto je dosegla Jana Haab (6. A ZG in ZRG za Slovence), drugo mesto Hana Jusufagić (4. A Dvojezične Zvezne trgovske akademije), tretje mesto pa Zala Filipič (I. letnik Višje šole za gospodarske poklice).

Govoru zmagovalke na temo: "Ali se lahko zapremo v svoj mali udobni svet ali je v resnici celotni svet postal podoben odprti vasi? Kaj so aktualna vprašanja današnje migracije in kaj ali kdo jo pospešuje?" boste lahko prisluhnili v petek v Celovcu.

Ne spreglejte: