Ljubljana, ponedeljek, 27. maj 2019, 08:09

Umrl je Marijan Eiletz

ID Slovenija v svetu, SVS
Foto © Matjaž Merljak

V Buenos Airesu je v ponedeljek, 7. januarja 2019, v 92. letu starosti umrl arhitekt, pisatelj in urednik Marjan Eiletz, so sporočili iz Izseljenskega društva Slovenija v svetu.

Rodil se je 8. aprila leta 1926 v Slovenj Gradcu. Po koncu vojne je z družino emigriral na avstrijsko Koroško in se od tam 1948 odselil v Buenos Aires, kjer je 1958 doktoriral iz arhitekture.

Leta 1964 je ustanovil lasten projektivni biro. Načrtoval je industrijske, zlasti pa cerkvene in šolske zgradbe, med drugim Slomškov dom (1959) in osrednjo cerkev v okviru Slovenske hiše (1971-1974) v Buenos Airesu.

V Slovenski kulturni akciji SKA je deloval v likovnem odseku na področju scenografije in opreme knjig ter bil v letih 1992−2002 tudi njen predsednik.

Urejal je reviji Meddobje in Glas Slovenske kulturne akcije. Leta 2000 je v Sloveniji izšla njegova knjiga Moje domobranstvo in pregnanstvo.

Naslovnica knjige Krik brez odmeva
Naslovnica knjige Krik brez odmeva

Kot dolgoletni predsednik SKA je v sodelovanju z Izseljenskim društvom Slovenija v svetu leta 1994 sodeloval pri pripravil praznovanja 40. obletnice SKA v Cankarjevem domu: "Predstavili so se z raznimi razstavami, predavanji in z osrednjo akademijo v Gallusovi dvorani ter izdali priložnostni zbornik, podobno leta 1997, ob Evropskem mesecu kulture."

"Za mnogo prelepih ustvarjalnih trenutkov, ki smo jih skupaj preživeli smo mu posebej hvaležni in ga bomo ohranili v lepem spominu," še sporočajo iz Izseljenskega društva Slovenija v svetu.

Marijan Eiletz je leta 2015 prejel prvo nagrado Svetlobnica založbe Družina, in sicer za roman Krik brez odmeva, ki je izšel naslednje leto. Zgodba temelji na resničnih dogodkih, vendar odseva tudi pisateljsko fantazijo, osebne izpovedi je malo, saj se je Marijan Eiletz opiral na zgodovinska dejstva.

Podelitve nagrade se ni udeležil, se je je pa njegov sin Mateo, ki je poskrbel, da je Marijan Eiletz dogodek spremljal prek skypa.

Ne spreglejte: