Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Za božič v kapeli sv. Jožefa v Merlebachu (foto: Jože Kamin)
Za božič v kapeli sv. Jožefa v Merlebachu

Božič med rojaki v Franciji

Slovenci po svetu | 06.01.2019, 18:23 Matjaž Merljak

O pripravah na božič, praznovanju, novem letu in svetih treh krajih smo se pogovarjali s slovenskim župnikom v Freymig-Merlebachu in delegatu za Francijo Jožetom Kaminom.

Na prvo adventno nedeljo je že po tradiciji obiskal slovensko skupnost na severu Francije, kjer so bili nekdaj rudarski kraji, zato so tudi praznovali god svete Barbare.

Na drugo adventno nedeljo so imeli v Merlebachu celodnevno srečanje z Miklavževanjem, nato je mešani pevski zbor Jadran z orkestrom pripravil preludij v božično praznovanje. Slovenskim pesmim vsako leto radi prisluhnejo tudi tisti, ki jezika ne razumejo.

Pred božičem so imeli v Habsterdicku spovedno srečanje.

Na sveti večer je bila kapela v Merlebachu premajhna za vse, ki so se želeli udeležiti svete maše. Prihajali so že uro prej, da bi prisluhnili božičnemu petju zbora Jadran. Prišli so tudi mlajši in mlade družine, ki so med letom morda oddaljeni od župnije, za praznike pa se pokaže, kako velika je slovenska skupnost.

Delni pogled na rojake pri obisku večerne božične maše v Merlebachu
Delni pogled na rojake pri obisku večerne božične maše v Merlebachu © Jože Kamin

Praznike že nekaj let spremljajo nemiri skrajnežev, ki zažigajo avtomobile, letos so se jim pridružili protestniki t.i. rumeni telovniki. Prav zato je župnik Kamin rojake spodbujal, na božič postavijo v svoje srce, tam, kjer je njegovo mesto. Tako je bil njegov praznični nagovor izključno duhovni.

Slovenske božične pesmi izvaja zbor Jadran kot preludij k večerni  maši Gospodovega rojstva
Slovenske božične pesmi izvaja zbor Jadran kot preludij k večerni maši Gospodovega rojstva © Jože Kamin

Krajevni časopis je dvakrat objavil fotografijo jaslic iz kapele sv. Jožefa in ljudi povabil k ogledu, zanimanje zanje je pokazala tudi krajevna televizija.

Jaslice na slovenski katoliški misiji v Merlebachu
Jaslice na slovenski katoliški misiji v Merlebachu © Jože Kamin

Na drugi sveti večer se je Jože Kamin podal v 400 km oddaljeni Pariz, da bi se s tamkajšnjo skupnostjo zahvalil Bogu za staro leto.

Za praznik Gospodovega razglašenja oz. svete tri kralje imajo v Freming-Merlebachu po sveti maši skupno kosilo in celodnevno srečanje.

Po večerni božični maši smo se dobili v zgornjih prostorih misije ob kuhanem vinu in domačem pecivu
Po večerni božični maši smo se dobili v zgornjih prostorih misije ob kuhanem vinu in domačem pecivu © Jože Kamin

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...