Ljubljana, ponedeljek, 25. marec 2019, 23:20

Prostovoljci Škofijske karitas Koper lani opravili skoraj 120 tisoč ur

V Škofijski gimnaziji Vipava je včeraj potekal občni zbor Škofijske karitas Koper. Srečanje so začeli s sveto mašo, ki jo je daroval upokojeni koprski škof Metod Pirih. Podrobno je spregovoril o evangeljskem odlomku o izgubljenem sinu in zbrane vprašal, v kateri vlogi se prepoznajo.


Strehovec: Hvaležen sem, da v tem boju s kulturo smrti nisem bil sam

V zahvalo, da je krivični sodni proces uspešno končan, je dr. p. Tadej Strehovec v soboto, 23. marca v baziliki Marije Pomagaj daroval sveto mašo, poročajo na spletni strani narodnega svetišča Marije Pomagaj.


Škof Jamnik daroval mašo za noseče matere in pare, ki si želijo otrok

25. marca bomo obhajali slovesni praznik Gospodovega oznanjenja Mariji, obisk nadangela Gabrijela pri Devici Mariji v Nazaretu. Pred tem praznikom k Mariji Pomagaj tradicionalno priromajo noseče matere in pari, ki si želijo otrok. Sveto mašo je v baziliki Marije Pomagaj daroval ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik, ob njem je somaševal p. Leopold Grčar, poročajo na spletni strani narodnega svetišča Marije Pomagaj.


Srečanje birmancev Dekanije Novo mesto

V prostorih Centra biotehnike in turizma Grm v Novem mestu je dopoldne potekalo dekanijsko srečanje birmancev in njihovih staršev za Dekanijo Novo mesto. Kot nam je potrdil sodelavec Marjan Bunič, ki je povezoval celotno dogajanje, se je zbralo več kot 240 birmancev in 200 staršev, ki so prisluhnili zanimivemu programu. Srečanje je bilo vsebinsko povezano z letošnjim Svetovnim dnevom mladih v Panami in je potekalo pod Marijinim geslom: Zgodi se mi po tvoji besedi. Rdeča nit je bila poklicanost v življenje.


Ob trdem brexitu bo treba tudi v Sloveniji urediti določena področja

Zgodba o brexitu je po vrhu voditeljev Evropske unije dobila novo nadaljevanje. Zdaj velja, da je do 12. aprila odprto še prav vse: tako urejen kot neurejen odhod Velike Britanije, dolga preložitev in tudi preklic sprožitve 50. člena lizbonske pogodbe, s čimer je London zagnal ves postopek. Za prvo možnost bo moral parlament na Otoku prižgati zeleno luč ločitvenemu sporazumu z Brusljem. A negotovost ostaja. Države povezave se pripravljajo na različne scenarije. Tudi Slovenija je pripravila zakon, ki bo urejal določena vprašanja, če bo prišlo do tako imenovanega trdega brexita.


Po mariborskem zgledu tudi v NM srečanja birmancev

Po zgledu mariborske nadškofije tudi v novomeški škofiji pripravljajo srečanja birmancev in njihovih staršev, le da na ravni dekanij. Takšen dogodek bo danes za dekanijo Novo mesto. Iz njenih 16 župnij v prostorih Centra biotehnike in turizma Grm pričakujejo 500 udeležencev, od tega 300 birmancev in 200 staršev.


Zavod Hospic Ljubljana odločno zavrača evtanazijo, Tatjana Fink opozarja na zlorabe

»Zavod Hospic Ljubljana evtanazijo odločno zavrača.« To je osnovno sporočilo izjave, ki sta jo podpisala direktor zavoda Marjan Sedej in predsednik sveta zavoda Jože Balažic. Gre za jasen odziv na razprave o namerni usmrtitvi bolnikov na njihovo zahtevo. Z odprtim pismom pa se je na državljane obrnila vodja Hiše Ljubhospic Tatjana Fink. Kot je zapisala, je igranje z evtanazijo etično sporno in nevarno početje.


Jambrek: Nemci ne bodo plačevali slovenskih korupcijskih škandalov zdravstvu

Socialna pravičnost v Evropski uniji je utopija. To je v razpravi, ki jo je pripravila Katedrala svobode, poudaril profesor Žiga Turk. Z njim se strinja tudi pobudnik tega zbora intelektualcev Peter Jambrek, ki je opozoril, da ni mogoče pričakovati, da bodo v luči socialnih transferjev Nemci plačevali slovenske korupcijske škandale v zdravstvu. Da mora Evropska unija postati bolj enotna navzven, ocenjuje starosta slovenske diplomacije Dimitrij Rupel, ki je bil kritičen tudi do premiera Marjan Šarca, ker je odklonil nastop v Evropskem parlamentu.


Ste bili te dni pri zdravniku specialistu? Ste pohvalili ali pokritizirali izkušnjo?

V Sloveniji zbiramo veliko podatkov o delovanju našega zdravstvenega sistema, a na voljo je le malo takšnih, ki bi prišli s strani bolnikov. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje želijo, da bi vloga bolnika postala osrednja točka našega zdravstvenega sistema. S posebno raziskavo nameravajo ugotoviti, kakšne so izkušnje z obravnavo v specialističnih ambulantah. Gre za prvo takšno raziskavo v Sloveniji.


V Planici vse pripravljeno za začetek poletov

Jutri se bo s treningom in kvalifikacijami v dolini pod Poncami začel še en planiški praznik. Pred smučarji skakalci so ta konec tedna tri tekme, v petek in nedeljo posamični, v soboto pa ekipna. Slovenski skakalci so se v Planico odpravili zgodaj zjutraj, letošnje tekmovanje pa bo posebno zlasti za Roberta Kranjca, ki bo sklenil kariero. Letalnico bratov Gorišek so danes tudi preizkusili, najdlje pa je poletel Andraž Pograjc, ki je pristal pri 224 metrih.


Novejše novice | Starejše novice