Ljubljana, ponedeljek, 14. oktober 2019, 18:26

Koliko so cerkve dostopne invalidom?

Tiskovna konferenca ob predstavitvi knjige
Foto © Družina

Člani Malteške pomoči Slovenija so med letoma 2015 in 2018 izvajali projekt Cerkev prijazna invalidom. Kot so zapisali v knjigi Cerkev vseh in za vse - Vključevanje invalidov v življenje Cerkve na Slovenskem, je treba vsakomur omogočiti dostop do vseh verskih objektov. V Galeriji Družina so omenjeno knjigo predstavili ljubljanski nadškof Stanislav Zore, evangeličanski škof Geza Filo, urednik Cveto Uršič ter invalida Sonja Pungartnik in Dane Kastelic.

Gre za dostopnost, ki terja prilagoditve v fizičnem okolju. Enako, če ne še pomembneje, je namreč zagotoviti vsem dostopnost Božjega oznanila in cerkvenega nauka. Vse te aktivnosti, ki so sicer najprej namenjene invalidom, pa koristijo tudi drugim vernikom, predvsem starejšim, ki imajo podobne težave kot invalidi, saj se pogosto težko gibljejo, slabo slišijo ali vidijo.

V okviru projekta je bila narejena analiza dostopnosti stolnih cerkva, osrednjih romarskih svetišč in škofijskih gimnazij ter domov. Pri pisanju knjige Cerkev vseh in za vse - Vključevanje invalidov v življenje Cerkve na Slovenskem, ki jo je Založba Družina izdala v sodelovanju z Malteškim redom, je sodelovala tudi Evangeličanska cerkev, zato je bila ocenjena tudi dostopnost Evangeličanske cerkve v Murski Soboti.

Ne spreglejte: