Ljubljana, nedelja, 18. avgust 2019, 04:56

Ekumensko bogoslužje sestrskih cerkva pri evangeličanih v Ljubljani

Verniki raznih cerkva pri ekumenskem bogoslužju
Foto © Thon Horzelenberg

Smo sredi molitvene osmine za edinost kristjanov. V evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja v Ljubljani je bilo dopoldne ekumensko bogoslužje, med katerim je zbrane nagovoril ljubljanski nadškof Stanislav Zore, sledili pa so pozdravi prisotnih predstavnikov sestrskih Cerkva.

Nadškof Zore je spomnil na Jezusovo velikoduhovniško molitev, v kateri moli, da bi bili vsi, ki bodo verovali Vanj, eno, kakor sta On in Oče eno. Zato se mora vsak od nas osebno odločiti za Kristusa. »Ko je bil sv. Janez Pavel II. na obisku Sloveniji, nas je spodbudil, da se mora vsaka krščanska generacija znova odločiti za Kristusa. Mislim celo, da mora biti ta odločitev za Kristusa še bolj osebna. Ni dovolj, da se moja generacija odloči za Kristusa. Jaz se moram odločiti za Kristusa«, je zbranim na ekumenskem bogoslužju dejal nadškof Zore.

Kristjani naj bi po njegovih besedah pričevali za bratstvo med nami. Za primer je dal evangeličanskega pastorja Dietricha Bonhoefferja. »Svetnik, ki se je sredi druge svetovne vojne, ko se je zdelo, da je nacistična moč nepremagljiva, uprl nacizmu in postal mučenec. Na poseben način je zavračal nacistično izvajanje evtanazije. In danes se to nacistično zlo zopet plazi po Evropi.«

Nagovor nadškofa Stanislava Zoreta v evangeličanski cerkvi
Nagovor nadškofa Stanislava Zoreta v evangeličanski cerkvi

Evangeličanski škof Geza Filo pa je izrazil veselje, ker so bili na ekumenskem bogoslužju navzoči duhovniki in škofje iz raznih sestrskih cerkva. Povzel je misel nadškofa Zoreta iz pridige in dodal, da »moramo kot bratje in sestre drug drugega spodbujati in podpirati pri tem, da v edinosti kot kristjani gremo naprej in opozarjamo na vse tiste nepravilnosti, na tiste pomanjkljivosti, ki se žal v današnjem svetu dogajajo

Tema letošnje molitvene osmine za edinost kristjanov je namreč: ’Prizadevaj si za pravičnost, da boš živel’. »Torej tu nam kristjanom, če stopimo skupaj, ostane ta skupna spodbuda, da si prizadevamo za večjo pravičnost vseh ljudi na tem svetu«, še poudarja evangeličanski škof.

Predstavniki različnih cerkva
Predstavniki različnih cerkva

Verniki raznih cerkva izražajo prošnje
Verniki raznih cerkva izražajo prošnje

Ne spreglejte: