Ljubljana, nedelja, 18. avgust 2019, 05:16

Gradovi kralja Matjaža - eden od zaščitnih znakov Črne na Koroškem

Središče Črne na Koroškem
Foto © Wikipedia

Na Koroškem skoraj ni zime brez Gradov kralja Matjaža. Lani so morali to tradicionalno prireditev odpovedati zaradi neugodnih vremenskih razmer, a letos jo bodo zagotovo izpeljali. To bo med drugim omogočila njena selitev iz Podpece v Črno. Ob vznožju tamkajšnjega smučišča bodo tako prihodnji konec tedna zrasle različne snežne skulpture, najboljše bodo tudi nagrajene. Prijave na 27. tekmovanje so še odprte.

"V skupini je lahko od pet do osem graditeljev, pogoj je delo iz naravnih materialov. Iz šib, vode in snega so lahko zgrajeni gradovi. Prav tem tudi dajemo prednost. Vsekakor pa je dobrodošla tudi kakšna aktualna politična tematika," je poudarila črnjanska županja Romana Lesjak. Nekaj skupin je stalnih. "Nikogar ni, ki bi prišel sedemindvajsetkrat, a več kot dvajsetkrat jih je bilo kar nekaj. Imamo Grajske meričnike, ki so kar ustaljena ekipa, letos bodo na novi lokaciji razdelili parcele. Nudijo tudi prijeten zabavni program. Ekipo bodo sestavljale tudi slovenski županje in župani iz Mežiške doline, prav tako pridejo iz pobratene občine Šolta in dela Parka Karavanke. Tu bo veliko otrok, prijavile so se šole."

Lesjakova upa, da bo obiskovalcev veliko, običajno se na tej tradicionalni prireditvi zvrsti več tisoč ljudi. Od petka do nedelje jim bo poleg snežnih radosti ponudila še različne glasbene nastope, predstave in delavnice. Če bo šlo vse po načrtih, bodo tudi vnaprej Gradovi kralja Matjaža nastajali v središču Črne. "Že kar nekaj let smo razmišljali o selitvi iz Podpece. Tam smo namreč imeli kar velike logistične težave. Letos torej poskušamo v centru Črne. Prizorišče je prav tako med planinami in lepo, kulisa je naravna, v ozadju so skale in za njimi Peca," je Lesjakova pojasnila odločitev za selitev. "Videli bomo, kako se bo obneslo. Dozdajšnji odzivi so bolj pozitivni kot negativni. Verjamem, da bomo vse skupaj dobro izpeljali." Kot je še dodala Lesjakova, gre za enega največjih dogodkov v tem delu Slovenije, Črno si je po njenih besedah nemogoče predstavljati brez te snežne pravljice.

Ne spreglejte: