Ljubljana, nedelja, 18. avgust 2019, 05:33

Škof Štumpf za večje sodelovanje Cerkve s katoliškimi mediji

Škof Peter Štumpf
Foto © www.skofija-sobota.si

"Mislim, da je prav, da katoliški mediji prej izvejo, kaj se dogaja v Cerkvi, kot pa vsi drugi."

V četrtek bomo obhajali god svetega Frančiška Saleškega, zavetnika katoliških novinarjev, za nami pa je nedelja verskega tiska. Za to področje je pri Slovenski škofovski konferenci odgovoren murskosoboški škof Peter Štumpf, ki je v pogovoru za naš radio izrazil hvaležnost Bogu za obstoj katoliških medijev, ki se jim bo morala Cerkev po njegovih besedah bolj približati.

Po prepričanju škofa Štumpfa bi bilo brez katoliških medijev stanje duha v naši državi »katastrofalno«, saj ti zelo veliko prispevajo k »ravnovesju zdravega duha in kulturnega mišljenja«. Opaža, da so tovrstni mediji v družbi prepoznani kot »resni in kompetentni« ter da vlagajo veliko napora v to, da bi se ljudem približali, »in sicer z namenom nagovarjati ne samo k odgovornosti za versko življenje in do družbenih vprašanj, ki vplivajo na konkretne življenjske odločitve, ampak tudi, da dajejo smisel človeškemu življenju«.

Katoliškim novinarjem ni lahko, še meni škof Štumpf, saj kljubujemo senzacionalizmu in slabim novicam. Velika preizkušnja za verski tisk so tudi različni pretresi znotraj Cerkve, ki polnijo strani drugih medijev. Na vprašanje, kako bi morali v teh trenutkih poročati katoliški mediji, škof odgovarja, da je treba biti zavezan resnici in na vse stvari gledati skozi Kristusovo misel. »Mislim, da bomo znotraj Katoliške Cerkve morali biti pozorni na to, da bomo katoliške medije ustrezno in pravočasno obveščali o sebi, torej o naših dobrih in manj dobrih rečeh. Mislim, da je prav, da katoliški mediji prej izvejo, kaj se dogaja v Cerkvi, kot pa vsi drugi mediji, ter da je to čisto strokovno pošteno in etično.«

Škofu se namreč zdi pomembno, da katoliški mediji ne ustvarjamo lažnih podob o Cerkvi, ampak podobe resnice. Ob tem ga veseli, da medijske hiše med seboj ne tekmujemo, ampak sodelujemo. Celoten posnetek intervjuja s škofom ordinarjem, ki govori tudi o pastoralnih izzivih Škofije Murska Sobota v tem letu, je dostopen v Avdio arhivu oddaje Utrip Cerkve v Sloveniji.

Ne spreglejte: