Ljubljana, nedelja, 25. avgust 2019, 17:43

Tim Gajser pred vsako tekmo zmoli in prosi Boga za pomoč...

Slovenski motokrist Tim Gajser je še pred koncem sezone dosegel največji cilj. Pred dobrim tednom je postal svetovni prvak v elitnem razredu MXGP, kar je zanj drugi naslov po letu 2016. Tako se je vrnil na zmagovite tirnice.


Lahovnik: V Sloveniji imamo invaliden sistem zdravstvenega zavarovanja

Kaj imajo skupnega prodajalci bureka v Ljubljani in največje zdravstvene zavarovalnice v Sloveniji? Za zdaj še nič. Prve je pred leti preganjala agencija za varstvo konkurence, saj jih je osumila usklajenega delovanja. Ob napovedanih dražitvah dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja se še ni zganila, čeprav gre po besedah ekonomista dr. Mateja Lahovnika za bistveno močnejši javni interes.


Teologija je pot človeka in pot do človeka

Teče zadnji rok za letošnji vpis v programe Teološke fakultete. V studio smo ob tem povabili Matjaža Celarca.


Poslovil se je prof. Vinko Lipovec (1915 - 2019)

Danes zjutraj, 23. avgusta 2019 je prestopil prag večnosti zgodovinar, časnikar in urednik Vinko Lipovec, iz župnije Jarše pri Domžalah, ki je po drugi svetovni vojni večino časa bival v Clevelandu v ZDA. Bil je zaveden Slovenec in zgleden kristjan. Ob svojem prihodu v domači kraj pred dvema letoma, kjer je zanj skrbela nečakinja Marjetka, je domovini zaželel, da bi cvetela in napredovala v vseh ozirih. Zase pa, da bi ga Bog do konca ohranil pri zdravju in mu nato naklonil mirno smrt, kar se je tudi zgodilo. Jutri se bodo od njega poslovili v domači župniji. Ob 9. uri ga bodo pripeljali v cerkev Sv. Mohorja in Fortunata v Grobljah pri Domžalah. Ob 15. uri bo maša zadušnica, ki jo bo daroval nadškof Anton Stres in zatem slovo od pokojnega. Želel je počivati skupaj s svojo ženo, zato ga bodo pozneje prepeljali v Cleveland, kjer bo tudi pogreb.


So dodatni kilometri panelne ograje na slovenski južni meji metanje peska v oči?

To je metanje peska v oči. Tako se je na dodatne kilometre panelnih ograj, ki so jih na slovenski južni meji začeli postavljati delavci srbskega podjetja Legi-SGS, odzvala predstavnica civilne pobude Bela Krajina Maja Kocjan.


Nadškof Stres ob pogrebu Ivana Omana: Postavil je zgled človeka, kristjana in politika

V Škofji Loki so danes pokopali Ivana Omana, starosto slovenske politike in enega od ključnih osamosvojiteljev Slovenije ter soustanovitelja Slovenske kmečke zveze. Srčnost, pravičnost, pogum, humanizem so bile med besedami, ki jih je v pridigi pri pogrebni sveti maši izrekel nadškof Anton Stres. Predsednik republike Borut Pahor pa je Omana označil za narodnega buditelja.


Jubilejna 25. kolonija Umetniki za karitas

Na Sinjem vrhu nad Ajdovščino poteka jubilejna, 25. umetniška kolonija Umetniki za karitas, tokrat pod naslovom Odrinimo na globoko. Sodelujejo priznani slikarji iz domače in tuje likovne scene: Lojze Čemažar, Klementina Golija, Joso Knez, Nikola Marković, Nikolaj Mašukov, Noriaki Sangawa, Veljko Toman in Nina Zuljan.


Z vojaškimi častmi slovo od osamosvojitelja Ivana Omana

Na škofjeloškem pokopališču se bodo z vojaškimi častmi poslovili od Ivana Omana, enega ključnih osamosvojiteljev Slovenije in soustanovitelja Slovenske kmečke zveze. Zbrane na pogrebni slovesnosti bo nagovoril predsednik republike Borut Pahor. Pogrebno sveto mašo in pogreb bo zaradi službene odsotnosti predsednika Slovenske škofovske konference nadškofa Stanislava Zoreta, ki je na duhovnih vajah v Rimu, vodil predsednik Komisije pravičnost in mir nadškof Anton Stres. Že včeraj pa so se z žalno sejo SLS in NSi poklonili Ivanu Omanu.


AVDIO: Neenotna navodila bodo prinesla neenakosti in nezadovoljstvo

Minister za zdravje Aleš Šabeder je sredi maja podpisal soglasje k dokumentu o poklicnih kompetencah v dejavnosti zdravstvene nege. S tem so začeli teči roki, v katerih je treba podeliti licence tistim srednjim medicinskim sestram, ki so 12 let vsaj polovico delovnega časa opravljale tudi naloge diplomiranih medicinskih sester. V Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije opozarjajo na kratko časovnico, omenjajo tudi več ostalih pomislekov.


Rosvita Pesek in Lojze Peterle o spominih na Ivana Omana

Še naprej odmeva, da je svojo zemeljsko pot sklenil starosta slovenske politike Ivan Oman. Od njega se bodo poslovili v sredo ob 16. uri v cerkvi svetega Jakoba v Škofji Loki. Po sveti maši bo pogreb na mestnem pokopališču. Že jutri popoldne pa bo v Ljubljani skupna žalna seja strank NSi in SLS. Pogrebno mašo in pogreb bo zaradi službene odsotnosti predsednika Slovenske škofovske konference nadškofa Stanislava Zoreta, ki je na duhovnih vajah v Rimu vodil predsednik Komisije pravičnost in mir nadškof Anton Stres. O spominih na Ivana Omana sta za Radio Ognjišče spregovorila novinarka Rosvita Pesek in predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle.


Novejše novice | Starejše novice