Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Kandidat za varuha človekovih pravic Svetina napoveduje proaktiven pristop

Slovenija | 18.01.2019, 12:53

V predsedniški palači se je danes predstavil kandidat za varuha človekovih pravic Peter Svetina. Leta 1965 rojeni specialni pedagog za duševno prizadete je poudaril, da je pri dosedanjem delu vedno sledil samo enemu cilju, in to je spoštovanje človeka ne glede na to, kakšen je.

Kot je pojasnil, je svojo življenjsko in poklicno pot namenil delu z ranljivimi ciljnimi skupinami, pretežno ljudem z motnjami v duševnem in telesnem razvoju, in si vedno prizadeval, da bi ljudem dali dostojanstvo.

Svojo vlogo varuha človekovih pravic, če bo imenovan, vidi kot proaktivno, da opozarja, da pa je tudi argumentiran in odprt za nasprotne predloge. Intenzivirati želi tudi sodelovanje s civilno družbo in stroko na različnih področjih dela.

Predstavitev je vodila generalna sekretarka urada predsednika republike Nataša Kovač. To je bila osemindvajseta javna predstavitev kandidatov predsednika republike za visoke državne funkcije in je postala običaj.

"Predsednik Pahor ocenjuje, da kandidat izpolnjuje strokovne kriterije in ima potrebne izkušnje za opravljanje te funkcije. Po številnih uradnih in neuradnih pogovorih z vodji poslanskih skupin državnega zbora je predsednik republike ugotovil, da uživa Peter Svetina tudi potrebno podporo poslank in poslancev za izvolitev. Za izvolitev varuha človekovih pravic je potrebna dvotretjinska večina glasov vseh poslancev, torej 60 ali več," so zapisali v uradu predsednika.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...