Ljubljana, ponedeljek, 14. oktober 2019, 17:41

V sojenju p. Strehovcu brez preboja, nova razprava 4. marca

Shod v podporo p. dr. Strehovcu, foto © ARO
0:00
0:00
Shod v podporo p. dr. Strehovcu
Foto © ARO

Na okrajnem sodišču v Ljubljani se je nadaljeval sodni proces proti duhovniku p. dr. Tadeju Strehovcu. Ta se zavzema za pravico kristjanov do molitve, za pravico nerojenih otrok do življenja ter pravico mater v stiski do pomoči. Pred obravnavo je na Prešernovem trgu v Ljubljani potekal shod v podporo p. Strehovcu. Danes do preboja ni prišlo.

Uvodoma je sodnica Polona Kukovec povedala, da so prejeli podatke iz strežnika iz Švice, ki pa jih mora sedaj pregledati strokovnjak računalniške stroke Miran Udbin ter dopolniti svoje izvedensko mnenje. Sodnica upa, da se bo to zgodilo do 4. marca, ko je razpisana nova obravnava. Kukovčeva je zaenkrat zavrnila tudi pobudo obrambe, ki je želelo zaslišati izvedenca za medije in religijske stroke. Dejala je, da pogled katoličanov na splav ni sporen zato mnenje za zdaj ni potrebno. Kot je po zelo kratki obravnavi dejal p. Strehovec, sodišče s postopkom zavlačuje, zbranim podpornikom pred sodno stavbo pa dodal: »Preko tega postopka hočejo ustrahovati vse tiste, ki se zavzemajo za pravico do življenja vsakega otroka, in ki zagovarjamo temeljno ustavno pravico do svobode mišljenja in svobode vesti. Zato tem posameznikom, združenim v abortivnem lobiju, ki za svojo smrtonosno in uničevalno dejanje prejemajo na milijone evrov javnega denarja sporočamo, da smo vsak dan bližje zmagi in da se tudi preko tega sodnega postopka vedno bolj širijo informacije o tovrstnem nasilju nad nerojenimi otroki, o nesrečnih starših in demografsko izčrpanem slovenskem narodu.«

V podporo Strehovcu sta danes spregovorila članica Koordinacije "Mi ne sodimo, mi pomagamo" Metka Zevnik in predsednik Zbora za republiko France Cukjati. »To je proces proti svobodi. Proti svobodi govora, proti svobodi mišljenja,« je dejala Zevnikova. »Prišlo je kar precej ljudi, ki misli s svojo glavo. Avstrija ima dva metra snega, mi pa bi potrebovali dva metra normalne kmečke pameti,« pa je dejal Cukjati, ki je prepričan, da tega procesa sploh ne bi smelo biti. »To je smešno, ne bom rekel, da je to žalostno, da je to tragedija. To je preprosto smešno,« je dejal za Radio Ognjišče. »Žalostna sem. Pri nas še vedno nekdo hoče totalitarni sistem, eni lahko govorijo, drugi pa moramo biti tiho,« pa je dejala Angelca Likovič. Prihodnji razpravi sta napovedani 4. marca in 8. aprila ob 9. uri, uro pred tem bo potekal shod.

Shod v podporo p. dr. Strehovcu
Shod v podporo p. dr. Strehovcu

Ne spreglejte: