Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Invalidi, invalidski voziček (foto: Rok Mihevc)
Invalidi, invalidski voziček

Centri za socialno delo prejeli približno 670 vlog za osebno asistenco

Sociala | 15.01.2019, 08:31 Petra Stopar

Od novega leta naprej velja zakon o osebni asistenci. Ta določa, da je osebna asistenca, ki so jo do letošnjega leta financirali preko programov ministrstva za delo, zakonska pravica. Na centre za socialno delo je v tem času prispelo že približno 671 vlog, oddajanje pa se izteka.

Zakon ureja pravico do osebne asistence v obsegu najmanj 30 ur tedensko in pravico do komunikacijskega dodatka za slepe, gluhe in gluhoslepe.

Do osebne asistence je upravičen, kdor zaradi invalidnosti potrebuje pomoč pri opravljanju aktivnosti, vezanih na samostojno osebno in družinsko življenje, vključevanje v okolje, izobraževanje in zaposlitev. Star mora biti od 18 do 65 let. Pogoj je tudi, da živi ali bi želel živeti v samostojnem ali skupnem gospodinjstvu zunaj celodnevne institucionalne oskrbe, potrebovati pa mora najmanj 30 ur pomoči tedensko.

Po podatkih ministrstva osebno asistenco trenutno v državi izvaja 31 društev oziroma posameznikov. Med njimi je Zveza Sonček, ki je bila zelo aktivno vpeta v priprave za sprejem zakona, je za naš radio povedal direktor Iztok Suhadolnik in dodal: »Poleg tega, da na Zvezi Sonček že izvajamo tudi druge socialnovarstvene storitve, smo se odločili, da bomo pristopili kot izvajalci osebne asistence predvsem za tiste odrasle osebe, torej osebe z invalidnostjo, ki potrebujejo pomoč nekoga, ki niso vključene v obstoječi sistem ali institucionalne oskrbe oziroma so še vedno v domačih okoljih, pa jim pomanjkanje storitev v skupnosti v bistvu onemogoča bivanje v skupnosti.« To po njegovih besedah pomeni, da bodo morali v zvezi zaposliti dodatne zaposlene kot osebne asistente, ki bodo to storitev izvajali ali na domu ali na delovnem mestu uporabnikov oziroma tam, kjer jo bodo potrebovali.

Kdor ima potrebo po osebni asistenci, mora vložiti vlogo na center za socialno delo. Ta izda odločbo, s katero se uporabniki sami ali pa s pomočjo zakonitega zastopnika prijavijo za pridobitev osebnega asistenta pri želenem izvajalcu. »Za razliko od ostalih socialnovarstvenih storitev je vloga uporabnika pri uveljavljanju osebne asistence veliko bolj aktivna in je tudi uporabnik so-odločevalec pri iskanju oseb, ki bodo izvajale oziroma zagotavljale osebno asistenco,« je še za naš radio povedal direktor Zveze Sonček Iztok Suhadolnik.

Sociala, Zdravstvo
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.