Ljubljana, nedelja, 18. avgust 2019, 04:49

Župnik Tine Skok o Dražgošah: Glede na udeležbo gre za zelo pomemben politični dogodek

Molitev, rožni venec, starejša ženska
Foto © Rok Mihevc

V župnijski cerkvi sv. Lucije v Dražgošah so imeli v nedeljo zjutraj sveto mašo za pobite v dražgoški tragediji v začetku leta 1942.

Na svojevrsten spravni dan so se tudi tokrat pripravljali z devetdnevnico. S prošnjo so se obrnili h Gospodu, da naj spodbudi odgovorne, da bi pobitim vaščanom omogočili dostojen krščanski grob z imenom in priimkom. Njihov grob na župnijskem pokopališču so leta 1976 izpraznili in posmrtne ostanke shranili v kostnico pri spomeniku Cankarjevemu bataljonu.

Včeraj smo pri sveti maši poslušali odlomek o Jezusovem krstu. Po besedah župnika v Dražgošah Tineta Skoka nas ta evangelij spodbuja k molitvi. »Molitev je tista sila, tista moč, ki človeka odpre, da lahko Bog izlije svoje darove.«

Župnik, ki je spomnil na sliko, ki jo je naslikal Ive Šubic, Dražgoška pietá, in dejal, da je devetdnevnica vsakega posebej vabila, da stori korak naprej, kajti veliko je neresnic. Za naš radio je še dodal: »Molitev k Svetemu duhu. Molitev na priprošnjo nekaterih svetnikov. Izbrali smo predvsem tiste, ki so povezani z našimi župnijami ali pa so bili udeleženi kot žrtve ali priče totalitarnih režimov.«

Spomnil je na svetega Janeza Pavla II., bl. Alojzija Grozdeta, bl. Drinske mučenke, sv. Maksimiljana Kolbeja ter: »Tudi Frančišek in Jacinta Marto, Fatimska svetnika lahko povežemo s tem tako, da je župnik Maks Ocepek, ko se je začela obnova župnije, posvetil to človeško dejavnost Marijinemu Brezmadežnemu srcu, Fatimski Mariji. Tako lahko zelo močno vidimo, kako se njeno zmagoslavje razodeva že sedaj. Da je bilo mogoče iz te podrtije Dražgoške vasi, ko je bilo vse zrušeno, zgraditi božjo hišo, svetišče. Ne gre pozabiti na neverjetno enotnost domačinov v tistem času, ko so vsi vedeli, da bi radi dosegli ta cilj,« in to jim je uspelo, je dejal župnik Skok, ki opozarja, da gre pri dogodkih ob spomeniku v Dražgošah za popolno politizacijo, ki nima nič skupnega s spravo. »Glede na udeležbo gre za zelo pomemben politični dogodek in v to smer je tudi zapeljano.« Župnik Tine Skok je vse povabil, da vedno znova stopamo na pot sprave.

»Devetdnevnica, razmišljanje ob sliki Dražgoške pieta in sama slika Iveta Šubica je prinesla pozitivne in konstruktivne odzive, da se nekaj vendarle tudi javno in odločno ukrene za dostojen spomin na dražgoško tragedijo. Ob mnogih mislih, ki so se razodele čutim še večjo nujo, da vztrajamo v molitvi. Hudi duh namreč deluje na dva načina. Najprej človeka, ki želi napredovati v dobrem, dolgo zavira, straši, bega, sramoti itd... Ko človek naredi odločen korak v smeri dobrega, ga hudi duh začne priganjati, pohodi "gas", povečuje zanos... in v velikem zanosu nas kaj hitro zanese. Zato ob mnogih mislih, ki so se razodele čutim še večjo nujo, da vztrajamo v molitvi in se damo voditi Svetemu Duhu,« pa je župnik danes zapisal za Radio Ognjišče.

Ne spreglejte: