Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Radio Ognjišče (foto: ARO)
Radio Ognjišče

AVDIO: Najnovejša razkritja o ekološki bombi v Moravški dolini dvignila veliko prahu

Slovenija | 11.01.2019, 15:00

Najnovejša razkritja o ekološki bombi v Moravški dolini so močno razburila tamkajšnje prebivalce. Zahtevajo odgovornost in ukrepanje države. Če se ta ne bo odzvala, so pripravljeni sprožiti postopke v Bruslju.

V Moravški dolini so od nekdaj kopali kremenov pesek. V 60. letih prejšnjega stoletja je zato tam zraslo podjetje Termit. Izkop se je nato močno povečal, vse skupaj je začelo ogrožati okolje. "Moravčani se že dolgo bojimo, da naša dolina postaja ekološka bomba, predvsem zato, ker podjetje Termit, ki ima rudarsko dovoljenje za kopanje kremenovega peska, v zadnjih letih sprejema tudi različne materiale," je za naš radio pojasnila občinska svetnica in poslanka NSi Ljudmila Novak. Kot je dodala, podjetje Termit lahko sprejema nenevarne odpadke, predelalo naj bi jih v gradbeni material, tega vgradilo v zemljišča in tako sanirali jame. "Vendar so okoliški prebivalci opažali, da se ti dovozi dogajajo ponoči. Moti jih tudi hrup. Ocenjujejo, da tam verjetno na nepravilen način sprejemajo in zakopavajo odpadke, ki jih pripeljejo od drugod. Opravljene so bile tudi različne analize in rezultati niso najbolj spodbudni."

Moravčani so leta 2007 na referendumu zavrnili nadaljnje odlaganje odpadkov, a so bili, tako je poudaril zdajšnji župan Milan Balažic, izigrani. "Kot da bi bil ta referendum vzrok za to, da so odpadki samo še bolj množično prihajali v Moravško dolino. V zadnjem obdobju vsako leto več kot sto tisoč ton odpadkov, od katerih, če beremo resne analize, so nekateri tudi nevarni ali strupeni."

Sodu je dno izbil podatek, da na tamkajšnji deponiji zakopavajo tudi strupene odpadke s pogorišča vrhniškega Kemisa. V tem podjetju in tudi v Termitu navedbe zanikajo. "Ko mački stopiš na rep, zamijavka. Ni bilo pričakovati, da bodo to potrdili. Mi imamo uradne dokumente države. Minister za okolje in prostor Jure Leben je želel, da mu jih dostavim. Poslal jih bom. Nikoli ne bi šli v javnost s tem, če ne bi imeli trdnih dokazov," je zagotovil Balažic. Kot je dodal, je prav tako veliko prič. Vsi upe polagajo v državo ter v nevtralen in strokoven inšpekcijski pregled, ki bo prinesel preverljive podatke. "Se pa bojim, da bo podjetje Termit, kot že tolikokrat, vnaprej pripravilo teren za odvzem vzorcev, da torej vzorčenje ne bo kakovostno in bo izvedeno tam, kjer je zemljina normalna, zdrava, in ne tam, kjer so zakopane nevarne snovi. Dvom obstaja." Če inšpekcijski nadzor ne bo pokazal ničesar, se bodo v moravški občini obrnili še na tuje strokovnjake.

"Najprej je na vrsti ministrstvo s svojimi službami, ki mora aktivno pristopiti k reševanju problema. Možnost je tudi, da kot poslanka skličem izredno sejo in to tematiko predstavimo na pristojnem odboru državnega zbora," je ugotavljala Novakova, ki je v preteklosti že postavljala poslanska vprašanja v zvezi z onesnaženostjo Moravške doline. "To dolino smo prejeli od naših dedov, mater in očetov lepo in čisto. Ne želim, da me moji otroci, otroci po Moravški dolini in vnuki sprašujejo, kaj smo storili, da bi preprečili zastrupljanje tega čudovitega okolja. Odgovornost naše generacije je, da ustavi odlaganje teh odpadkov ter nato očisti Moravško dolino, da bo zelena kot nekoč," je prepričan Balažic.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...