Ljubljana, ponedeljek, 17. junij 2019, 12:53

Dr. Matej Avbelj o uspešnosti Sodnega sveta in odhodu dr. Verice Trstenjak

dr. Matej Avbelj
Foto © avbelj.eu

Potem, ko je predsednik državnega zbora za 5. marec razpisal nadomestne volitve za člana Sodnega sveta, so 11. januarja začela teči volilna opravila.

Izvoljeni član bo nadomestil profesorica za evropsko pravo in nekdanjo generalno pravobranilko na Sodišču EU-ja dr. Verico Trstenjak, ki je sredi decembra podala odstopno izjavo. Kot je navedla odhaja, da bi opozorila na nujnost drugačne organizacije in pogojev za delo sveta. Po njeni oceni trenutni položaj v praksi v celoti ne omogoča kakovostnega in odgovornega dela. O tej temi smo se pogovarjali s pravnikom in izrednim profesorjem na Evropski pravni fakulteti dr. Matejem Avbljem.

»Odstop dr. Trstenjakove sporoča tisto na kar je del pravne stroke že dolgo časa opozarjal in to je, da je konkretna organizacija Sodnega sveta popolnoma neprimerna za ustavne naloge, ki jih je dolžan sodni svet opravljati. Upam, čeprav nič ne kaže v tej smeri, da bo ta odstop potegnil za seboj določene konsekvence in da se bodo pristojni organi zganili in pristopili h konkretni reorganizaciji Sodnega sveta,« je dejal Avbelj.

Ustavni sodnik ddr. Klemen Jaklič pa je na tviterju zapisal, da osebno zelo razume odstop Trstenjakove: »Glavni razlog za mojo ponovno kandidaturo je bil v temeljnem ne pristajanju na tole hinavščino: “ne govorite, da podpirate vračanje strokovnjakov iz tujine, ker jim vračanje preprečujete. Le če je kdo slučajno vaš, ga sprejmete.”«

Ne spreglejte: