Ljubljana, ponedeljek, 17. junij 2019, 12:49

Dora po desetih letih le vzpostavljena v celoti

Rožnata pentlja - simbol boja proti raku dojk
Foto © Wikimedia Commons

Mariborski klinični center je že mesec dni vesel nove pridobitve. V drugi največji bolnišnici v Sloveniji je zrasel presejalno-diagnostični center državnega programa za zgodnje odkrivanje raka dojk Dora. Ta je po desetih letih le vzpostavljen v celoti.

"To je zelo pomembno za ženske, vključene v presejalni program Dora, saj se s tem predvsem izboljša krajevna dostopnost do dodatnih preiskav. Do zdaj so morale ženske iz tega dela države v glavni diagnostični center v Ljubljani, zdaj se jim bo diagnostika bistveno približala. S tem bomo tudi rešili precej problemov za ženske z nižjega socialnega statusa," je pojasnil vodja centra Tomaž Frangež. Kot je dodal, je zanje tako bliže tudi zdravljenje. "Dodatne zaposlitve, dodatna izobraževanja osebja in dodatna oprema, ki jih imamo zdaj z odprtjem presejalno-diagnostičnega centra programa Dora v UKC Maribor, so zelo dobrodošla dopolnitev dozdajšnje diagnostike za širšo regijo."

V štajerski prestolnici so se na izgradnjo centra pripravljali dve leti. Frangež je priznal, da se soočajo z nekaj manjšimi začetniškimi težavami. "V programu Dora, ki deluje po strogih evropskih smernicah kakovosti, so vsi koraki pod strokovnim nadzorom. Pri delu nam pomagajo zdravniki radiologi ter ostali zdravniki specialisti in osebje z Onkološkega inštituta, s katerimi sodelujemo vse od zametkov tega centra v Mariboru," je dodal.

Decembrskemu odprtju centra sledi postopno širjenje izvajanja storitev. "Sprva bomo opravljali dodatno diagnostiko in zdravljenje za ženske s širšega območja Maribora, kar pomeni stacionarno enoto UKC Maribor, stacionarno enoto Zdravstveni dom Maribor in stacionarno enoto Splošna bolnišnica Ptuj. Nato bomo dodatno diagnostiko za ženske, pri katerih bo na presejalni mamografiji oziroma slikanju dojk ugotovljena sprememba, v sodelovanju s strokovnjaki z Onkološkega inštituta Ljubljana postopoma širili še na preostale centre programa Dora iz severovzhodne Slovenije." Frangež pričakuje, da bo presejalno-diagnostični center državnega programa Dora v tem delu v polnosti zaživel do konca leta.

Ne spreglejte: