Ljubljana, ponedeljek, 17. junij 2019, 12:50

Darovanje časa in talentov krepi skrb za skupnost

Ministranti
Foto © Radio Ognjišče

Na pragu novega leta so v mnogih župnijah predstavili statistiko starega: število krstov, porok pogrebov, obhajil in podobno. Manj govora je bilo o prostovoljstvu, ki je za marsikoga samoumevno. Predsednik Slovenske škofovske konference, nadškof Stanislav Zore, je opozoril na veliko pripravljenost ljudi, ki čas in svoje talente darujejo za skupnost. To po njegovih besedah daje živost župnijam in presega še tako spodbudne podatke na papirju.

Predsedniki evropskih škofovskih konferenc so eno zadnjih srečanj posvetili prav pogovoru o prostovoljstvu na prostoru stare celine. "Ugotovili smo, da je prostovoljstva zelo veliko. Konkretno izkustvo tega imamo tudi pri nas, v Sloveniji, kjer prostovoljci pokrivajo kar nekaj ključnih področij življenja, predvsem takrat, ko posameznik, družina ali širša skupnost pride v stiskov," je za naš radio spomnil nadškof Zore.

V Cerkvi so te skupine precej razširjene, a ne gre samo za Karitas. "Tukaj so tudi vsi sodelavci pri bogoslužju in pri življenju župnij," je dodal nadškof Zore. V vsaki župniji lahko najdemo številne posameznike in skupine, vključene v razne dejavnosti - od petja in ministriranja do čiščenja in krašenja. "To je spodbudno, saj to pomeni, da ljudje ob vsem, kar poslušamo, beremo in vidimo vsak dan, ostajamo odprti drug za drugega, za potrebe drugega, pripravljeni smo tudi nekaj dati za drugega in za skupnost," ocenjuje nadškof Zore. Zgled sodelovanja, darovanja časa in talentov, krepi skrb za skupnost, za župnijo in povabi zraven še druge. Začetek koledarskega leta je lepa priložnost za spodbujanje tovrstnega prostovoljstva.

Ne spreglejte: