Ljubljana, nedelja, 18. avgust 2019, 04:53

Minister Jernej pa nič …

Da smo nekateri državljani v tej državi obravnavani drugače kot drugi, je znano že dolgo. Da se moramo za svoje pravice bolj boriti, saj nam nič ne pade z neba, prav tako. Ampak vseeno si skupina staršev, ki je pred leti vložila pobudo na ustavno sodišče, da bi preverila, ali je zakon o financiranju vzgoje in izobraževanja, ki zasebnim šolam za financiranje javnoveljavnega programa namenja zgolj 85 odstotkov, skladen z ustavo, ni mislila, da bo na koncu kljub pritrditvi ustavnega sodišča dobila po glavi.


Obžalujem!

Emil Zola je 13. januarja 1898 v časniku L'Aurore napisal članek z naslovom: »Obtožujem«.V njem je francosko vlado obtožil antisemitizma in da je nepravdno zaprla generala Dreyfussa. Sledili so še protesti drugih, Zola se je moral umakniti v Anglijo.


Krvavo ga potrebujem!

Vsi po malem sanjamo o njem, ga načrtujemo, ga pričakujemo in se ga veselimo. Dopust. Druga rutina, drug urnik, drugo okolje in nenazadnje drugi ljudje. Telo zadiha, glava se prijetno osveži, misli se iz krča sprostijo v lahkotno pozo. Drug človek … Tudi sam se zelo veselim dopusta. Pravzaprav ga komaj čakam. Željno ga pričakujem in krvavo ga potrebujem. Pa ne svojega, da ne bo pomote. Komaj čakam na dopust naših politikov …


Mag. Valentana presenetila izjava Šarca o ločenosti Cerkve od države

Premier Marjan Šarec se je včeraj v Vatikanu srečal s papežem Frančiškom. V izjavi za medije je Šarec posebej naglasil ločenost Cerkve in države ter, da je poslanstvo Cerkve v pastoralnem delu. Za komentar smo, tako kot pred srečanjem, tudi po njem, prosili cerkvenega pravnika mag. Sebastjana Valentana.


Ob 100 letnici Prekmurja: Kako izbrisati zgodovinsko sramoto?

Na nacionalni RTV je v oddaji Panoptikum, 12. junija, voditelj Boštjan Narat, gostil direktorico Pokrajinskega muzeja Murska Sobota, Metko Fujs, zgodovinarko Darjo Kerec, umetnostnega zgodovinarja Janeza Balažica in literarnega zgodovinarja Franca Justa na temo sto letnice priključitve Prekmurja k matični domovini.


30 let lipe sprave

Društvo Združeni ob Lipi sprave je v soorganizaciji Nove Slovenske zaveze in civilno družbene pobude Vseposvojitev, minuli konec tedna obeležilo 30 let Lipe sprave na Ljubljanskih Žalah. To so 11. maja 1989 na zemlji iz Kočevskega Roga, Teharij in Podutika, v spomin na tisoče in tisoče ljudi, ki nimajo zaznamovanih grobov in jih je zmotna ideologija hotela izbrisati iz zgodovinskega spomina, posadili Stanislav Klep in somišljeniki. Lipa ni imela lahkega življenja, saj so jo polomili.


Srebrni trije za četrt stoletja

Letošnje leto je za Radio Ognjišče posebno. Četrt stoletja radijskega oddajanja je pomemben mejnik. Mi, ki ustvarjamo njegov glas, smo se od začetkov do danes veliko naučili, od gostov veliko pridobili, se obogatili, se pri svojem delu tudi preizkušali, se podajali v nove in nove izzive, izboljševali in si predvsem prizadevali ohraniti, kar je že dobro, in iskali rešitve za stvari, ki jih lahko naredimo še bolje.


Je molk zlato?

Prelat Anton Slabe je v pridigi na grobišču pod Krenom povedal, da Rog ni kraj za izlet. "Je pot na grob, zato tiho in spoštljivo stopamo v njegovo tišino. Vsakič je boleče. In solze je treba izjokati, sicer lahko zagrenijo srce, da ne zna več biti zares veselo. In besedo je treba izpovedati, sicer ne bo mogla odmevati v zgodovino."


Mati Marija vidi naše stiske

»Marija Pomagaj je tudi 'čudodelna podoba'. To sicer ni tako tolmačiti kakor, da bi imela naša podoba sama na sebi kako nadnaravno moč, da bi sama na sebi čudeže delala ali milosti delila; tudi ni sprejeti, da bi bil vsak dogodek čudež, vsako ljudsko govorjenje in čudenje utemeljeno. Seveda čudeže dela le Bog! Dela jih tudi po svojih svetnikih – na nekaterih krajih – tudi posebno po Mariji. Tak kraj so tudi naše Brezje.« To so besede, ki jih lahko preberemo v katoliškem cerkvenem listu Zgodnja Danica, ob koncu 19. stoletja.


"Žívila Slovenija!"

V tednih meseca maja sem bil nekajkrat opozorjen, kako prav je ljubiti svojo domovino. Z Vokalno skupino Krila, v kateri z ženo prepevava že 27 let smo pripravili letni koncert z domovinsko vsebino, skladbami, ki budijo ljubezen do rudne grude, prebujajo spomine na otroštvo, narodne korenine. Saj veste: Nmau čriez jizaro, Lipa, pa tudi Slovenija, odkod lepote tvoje ali Tam, kjer sem doma ... Lepo! Že ob pripravi na koncert, na njem in v njegovi ponovitvi sem začutil, da sem bil pred leti morda bolj odkrito ponosen na svojo deželo. Zakaj? Sem jo res imel rajši? Jo danes spoštujem na drugačen način? Kako, da je plamen izgubil nekaj moči, kam je odšla ljubezen?


Novejše novice | Starejše novice