Ljubljana, sobota, 20. april 2019, 10:30

Tito na Sabotinu nas vrača v totalitarni čas

Prav je, da so slovenski politiki obsodili besede, ki jih je izrekel predsednik evropskega parlamenta Antonio Tajani. Kdor pozna vsaj malo pozna, kako malo naši sosedje Italijani vedo o naši zgodovini, se takemu izpadu ne sme čuditi. Nasprotno pa težko najdemo Slovenca, ki ne bi vedel, da je naša zahodna soseda Italija, kot tudi del njene zgodovine.


Pravica do življenja in pravica do smrti

Pravica do življenja in pravica do smrti. Prva je definirana v raznih dokumentih in konvencijah o človekovih pravicah in je globalno sprejeta norma, ki naj bi jo spoštovali vsi. Posamezniki in države. Druga pa se dotika pravice, da svoje življenje končamo, če se nam tako zdi primerno. Seveda imam pri drugi v mislih evtanazijo, milostno smrt in asistiran samomor, katere promotorji so v zadnjem času aktivni tudi v slovenskih medijih. Gre za problematiko, ki se dotika temeljnih moralnih in vrednostnih pojmov, kot sta življenje in njegova vrednost ter možnosti, da posameznik v polnosti odloča, kdaj in kako bi rad to življenje končal.


Človek je vedno in povsod bitje z dostojanstvom

Bilo je samo vprašanje časa, kdaj bo tudi v Sloveniji na mizi vprašanje evtanazije. In res, mediji in posamezniki nam že nekaj časa servirajo zgodbe, ki so pripeljale do podpisovanja peticije in javnega izpostavljanja žalostnih usod hudo bolnih posameznikov. A tema še zdaleč ni tako preprosta, da bi lahko sprejemali kakršnekoli odločitve na osnovi peticije. Peticija sama pa sicer nakazuje družbeno klimo in kontekst v katerem razmišljamo o legalizaciji evtanazije in odpira vprašanja, ki zahtevajo resen premislek.


Hvala za 104.250 evrov!

Že nekaj let imam občutek, da bi svoje razmišljanje po Pustni Sobotni iskrici lahko kar prepisal, da bi lahko znova prebral tisto, kar smo vam, dragi poslušalci, sporočali pred letom, pa pred dvema, tremi … Zdi se mi, da bi lahko enako zavpil: „Hvala!“, tako, kot smo že šestnajstkrat pred letošnjim pustnim plesom z dobrim namenom. Pa ne bi bilo prav. Vsako leto imamo drugačen namen, vedno znova pred pustom veliko dvomov in skrbi, vsako leto pa tudi, hvala Bogu in vam, iskren razlog za zahvalo po njem.


Nikoli in nikdar ne izgubi upanja

V januarju je ne le ZDA ampak tudi ves svet pretresla novica, da je zvezna država New York sprejela nov zakon o umetnem splavu. Splav, ki je bil do zdaj dovoljen do 24. tedna nosečnosti, so sedaj v zvezni državi New York namreč dovolili vse do rojstva. Celo če otrok splav preživi, ga ne smejo pustiti živeti. Večja časovna dovoljenost pomeni še več splavov, še več ranjenih žensk in drugih članov družine. Še več zdravnikov in po novem še babic ter medicinskih sester, ki bodo svoj čas namesto zdravljenju in pomoči namenjali tem grozljivim postopkom.


Slovenci si sami otežujemo življenje, kar so potrdile tudi zadnje volitve

Ko je bila potrjena nova vlada, so sklepali stave, kdaj bo razpadla. Podobno je bilo tudi ob nastopu prejšnje, pa je vzdržala, dokler je hotela. Protijanšizem, ki je v Sloveniji najmočnejše politično lepilo, je neverjetno močan.


AVDIO: Kakšna je prihodnost slovenskih diplomantov?

Slovenijo je pred kratkim pretresla afera dveh ponarejenih diplom, z eno smo dobili dodatno zdravnico, z drugo pa diplomirano medicinsko sestro, kader, ki ga pri nas tako zelo primanjkuje. Vendar pa se je kariera v zdravstvu, šlo naj bi za isto osebo, v obeh primerih končala, preden se je sploh začela, saj je bila ena diploma slabo ponarejena, v drugem primeru pa naj bi posameznico razkrilo pomanjkljivo znanje.


Odločni 'ne' vsakemu družbenemu totalitarizmu - Justin Stanovnik

Poslovili smo se od Justina Stanovnika, pronicljivega človeka, intelektualca in domobranca, ki je sicer kot mladoleten preživel koncentracijsko taborišče Teharje in slovenski holokavst, doživel pa njegove in druge povojne komunistične strahote in preganjanja. Holokavst opredeljujejo kot uničenje celotnega naroda ali dela naroda zaradi razrednih, rasnih ali nacionalističnih razlogov. To so počeli fašisti, nacisti in komunisti nad nami Slovenci in uporabljati moramo enaka merila za vse.


Votlo narodnjaštvo

Zadnje čase smo spet enkrat priča očitkom na račun nekdanjega slovenskega škofa in filozofa Antona Mahniča. S tem, ko je na primer konec 19. stoletja v reviji Rimski katolik trdo prijel slovenske liberalce, naj bi bil eden glavnih krivcev polarizacije slovenskega političnega življenja, ki je vodila v drugi svetovni vojni do bratomornega obračunavanja ter delitve duhov, ki traja še danes.


Nujno zlo

Svetopisemska modrost nas uči, da se zlo skriva. Nikoli ne nastopi odkrito, ampak vedno posredno. Svojih pravih namenov ne razglaša, zato je med mislijo, besedo in dejanjem vedno nameren razkorak, ki ga imenujemo laž. Zato je klic k budnosti vedno na mestu. Drug drugega pa moramo opozarjati na pasti in posledice nekaterih idej, besed ali dejanj, ki so na prvi pogled dobre, vedno pa všečne in zato tudi privlačne. Stara zgodba, ki jo opisuje mit o prvem grehu, se znova in znova ponavlja. Stara kača, hudič, nenehoma dela, da bi v nas zbudil upornost in željo, da bi postali kakor Bog.


Novejše novice | Starejše novice