Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Andreja Firšt Eržen predsedniku predstavlja Muzej jaslic (foto: Romarski urad Brezje)
Andreja Firšt Eržen predsedniku predstavlja Muzej jaslic

Božja ljubezen se je učlovečila za nas

Komentarji | 04.01.2019, 14:23 Rok Mihevc

»Bog je namreč svet tako vzljubil, da je dal svojega edinorojenega Sina, da bi se nihče, kdor vanj veruje, ne pogubil, ampak bi imel večno življenje. (Jn 3,16)

Dejstva, kako močno nas dobri Bog ljubi se kristjani žal pogosto premalo zavedamo. V tem svetu hitenja, instantnih rešitev in hipnih zadovoljitev postajamo potrošniki, ki bi vse štiri svečke na adventnem vencu najraje prižgali vse naenkrat, ki bi jaslice postavljali že pred nedeljo Kristusa Kralja in lučke na dreveščku prižgali kmalu po prazniku vseh svetih. Kje je tisti mir v našem srcu, veselje, da prihaja Luč, ki bo svetila v temi?

Praznik Gospodovega rojstva je vedno sodoben, saj je praznik vseh trenutkov našega življenja, kajti Bog nam Kristusa daje vsak trenutek, na nas je, da mu odpremo naše srce. Predvsem pa je praznik Jezusovega rojstva praznik ljubezni, ne samo Božje ljubezni do nas, ampak tudi naše medsebojne. Božič je praznik družine, tiste osnovne celice ljubezni, iz katere izhajamo, ki nam je dala popotnico za življenje. Jezus se je rodil v družini in zato je posvetil družino in zato je tudi družinski praznik ter predvsem praznik našega odrešenja.

Upodabljanje božičnega dogodka je skozi zgodovino pritegnilo preproste ljudske podobarje in tudi največje umetnike, da so se poglobili v skrivnost Božjega učlovečenja ter ga ovekovečili v vseh oblikah jasličnega ustvarjanja. Ko se ustavimo pred jaslicami in razmišljamo o njihovem pomenu, se zavemo, da stojimo pred svetom polnem simbolov. Jaslice so govorica znamenj in simbolov. Jaslični prizori upodabljajo božične dogodke, kot jih opisujejo evangeliji, ljudska domišljija je dodajala nove elemente. In prav zato so jaslice našle svoje mesto tako v vernih kot tudi manj vernih družinah, kajti jaslice nas vabijo, da prisluhnimo miru in toplini, ki bogati tako sveto družino kot vse nas.

Decembra 2016 smo na Brezjah, v okviru Slovenskega Marijinega narodnega svetišča, odprli popolnoma prenovljeni Muzej jaslic. Edinstveni muzej te vrste v naši deželi in širše predstavlja bogato zbirko jaslic iz Slovenije in tujine. V zbirki, ki je pod vodstvom p. Leopolda Grčarja nastajala dolga leta, se je nabralo veliko jaslic, od tega si jih je v muzeju mogoče ogledati okoli 450. Jaslice, na eni strani upodobitev Božjega posega v svet in naše življenje, so obenem tudi odraz globoke vere izdelovalcev, odraz okolja in časa iz katerega izhajajo. Predstavljajo pomemben del tradicije narodov in ljudstev širom našega planeta in kot takšne si jih lahko ogledamo v brezjanskem Muzeju. Ker predstavljajo odraz naše bogate kulturne dediščine so bile jaslice letos vpisane v register nesnovne dediščine.

Med božičem in novim letom si je brezjanski Muzej jaslic ogledal tudi predsednik Republike Slovenije, g. Borut Pahor. Njegov obisk bi najbrž šel mimo nekatoliških medijev, če predsedniku v zahvalo za njegov obisk ne bi poklonili jaslic in jih on še isti dan ne bi postavil pod božično jelko v predsedniški palači. Kljub temu, da je že ob obisku izjavil, da je božič v slovenski tradiciji družinski praznik in do so z njim so povezani številni običaji, ki so del našega narodnega značaja, je bil po tem dejanju deležen pogroma skrajno netolerantnih levih piscev, ki jih motijo že tako preproste stvari, kot je božično voščilo. A pozabljajo, kako močno je krščanstvo vpeto v zgodovino slovenskega naroda. Najraje bi izbrisali vso zgodovino našega naroda, domnevam, da morda vse do visokega srednjega veka, ko je bil nemški plemič Ulrih Lichtensteinski na svojem viteškem pohodu po Evropi v Ziljski dolini sprejet z besedami »Buge vas primi« (Bog vas sprejmi). Ali morda celo do Brižinskih spomenikov? Ne pozabimo, bili so del popotnega pastoralnega priročnika freisinškega škofa Abrahama in imajo očitno verski značaj!

A pustimo negativna razmišljanja, pred nami je praznik Gospodovega razglašenja oz. praznik treh kraljev, treh modrih, ki so prišli pozdravit in molit novorojenega Odrešenika. Modre je k Jezusu vodila zvezda in želim nam vsem, da bi premogli dovolj modrosti, da bi sledili naši zvezdi, ki je Jezus Kristus, Gospod.

Komentarji, Komentar tedna
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...