Ljubljana, petek, 13. december 2019, 17:45

Reševanje zlorab v Cerkvi je lahko vzor za vso družbo

Pedofilija
Foto © Radio Vatikan

Papež se je na povratnem letalu iz Paname 50 minut pogovarjal z novinarji. Nekaterih tem smo se lotili že v prejšnjih dneh, tokrat pa povzemamo njegova odgovora o srečanju predstavnikov škofovskih konferenc na temo spolnih zlorab otrok in o migracijah.

Pričakovanja ljudi pred februarskim srečanjem o zlorabah so prevelika, saj so jih mediji preveč napihnili, je novinarjem na letalu dejal papež Frančišek. Sama ideja za srečanje pa se je rodila svetu devetih kardinalov, ko so videli, da nekateri škofje ne vedo, kako ravnati, ko se soočajo z zlorabami s strani duhovnikov.

Tako bo srečanje, ki bo potekalo konec tega meseca, neke vrste kateheza, ki bo najprej predstavila trpljenje zlorabljenega otroka, potem pa postopek, kako ravnati v teh primerih. Statistika pravi, da se na splošno v družbi 50 odstotkov primerov prijavi, le v petih odstotkih pa pride do obsodbe. »Gre za človeško tragedijo, ki se je moramo začeti zavedati. Ko bomo ta problem rešili v Cerkvi, ga bomo pomagali rešiti tudi v družbi in v družinah, kjer se zaradi sramu vse prekrije«, je dejal sveti oče.

Odločen pa je bil tudi, ko je govoril o migracijah. Znova je ponovil ključne besede, ki so: sprejeti, spremljati, spodbujati in vključevati. Vladajoči pa morajo biti previdni, je dejal.

Podal je primer Švedske, ki je imela v sedemdesetih letih veliko migrantov iz Latinske Amerike zaradi diktatur v tamkajšnjih državah. Vse so tudi integrirali.

Lani pa so na Švedskem ustavili tok migracij, saj so videli, da ne morejo več vseh vključiti. To je previdnost vladajočih. »Potem pa je še nekaj drugega: problem migracij bomo rešili tako, da bomo pomagali državam, od koder prihajajo. Prihajajo pa zaradi lakote ali vojne. Vlagati je treba tja, kjer je lakota, Evropa je tega sposobna«, je dejal Frančišek in dodal, da gre za zelo zapleten problem, ki ga je treba reševati z različnih zornih kotov.

Ne spreglejte: