Ljubljana, torek, 22. oktober 2019, 18:40

Papež: Da doživiš vso tragedijo splava, moraš biti v spovednici

Papež na letalu odgovarja novinarjem
Foto © Vatican News

Na poti domov iz Paname je papež Frančišek odgovarjal na vprašanja novinarjev. O februarskem srečanju na temo spolnih zlorab otrok je dejal, da se je treba postaviti na stran tistih, ki so pretrpeli to strašno nasilje. Izrazil pa je tudi svojo zaskrbljenost zaradi stanja v Venezueli in se zavzel za mirno rešitev, brez prelivanja krvi.

Papež se je z novinarji na letalu pogovarjal 50 minut. Med drugim jih je zanimalo, zakaj se mladi oddaljujejo od Cerkve. Papež je bil kritičen, ko je dejal, da je ključni vzrok za to pomanjkanje pričevanja vernikov, posebej duhovnikov. Pastir mora biti z ljudmi, ni dovolj, da je dober organizator ali podjetnik. Biti mora med ljudmi, da razume, kaj čutijo in česa potrebujejo.

Hinavski pa so tudi laiki, ki izkoriščajo druge, potem pa gredo na počitnice na Karibe. »Laikom bi svetoval: Ne recite, da ste katoličani, če ne pričujete. Namesto tega lahko rečete: ’Vzgojen sem katoliško, ampak sem mlačen, sem posveten, oprosti, ne glej name kot na vzor. Bojim se katoličanov, ki mislijo, da so popolni.’«, je dejal sveti oče.

Na vprašanje, ali je mogoče, da bo kdaj dovolil poročenim moškim prejeti duhovniško posvečenje, je spomnil na besede sv. papeža Pavla VI.: ’Raje bi dal življenje, kot pa spremenil zakon o celibatu.’ »Osebno mislim, da je celibat dar za Cerkev in se ne strinjam, da bi ga dovolili kot eno od možnosti. Ne. Lahko pa bi obstajala ta možnost za oddaljene kraje, kot so na primer pacifiški otoki, kjer gre za pastoralne potrebe. Ne pravim pa, da je to treba storiti, saj nisem dovolj razmislil o tem in molil za to«, je med drugim dejal papež.

Eno od vprašanj novinarjev se je nanašalo na splav. Papež je dejal, da pri spovedi matere, ki je splav naredila, ni toliko problem dati odvezo, ampak jo je pomembno spremljati potem, ko se je zavedla, kaj je storila. Gre za strašne tragedije.

»Zato sem vsem duhovnikom dal možnost spovedati za greh splava. Potem pa jim morajo vedno pomagati, da se srečajo z otrokom. Mnogokrat ko jokajo in so v stiski, jim svetujem takole: 'Tvoj otrok je v nebesih, govori z njim, zapoj mu uspavanko, ki mu je nisi mogla zapeti'. In tako se najde pot sprave mame z otrokom. Z Bogom je namreč že prišlo do sprave, saj On vedno odpušča. Toda tudi ona mora predelati to, kar se je zgodilo. Da bi doživel vso tragedijo splava, moraš biti v spovednici. Res je strašna«, je še dejal sveti oče.

Ne spreglejte: