Ljubljana, nedelja, 18. avgust 2019, 05:03

Zimske razmere zahtevajo večjo pozornost voznikov

Sneg
Foto © ARO

Sneženje, ki je v jutranjih urah zajelo večji del države, je v prometu povzročilo kar nekaj težav. Promet so ovirale nesreče, ponekod pa so nastali tudi zastoji. Plužne in posipne službe so z delom začele zgodaj zjutraj, na sneženje pa so po vremenskih napovedih bile pripravljene. Sneženje naj bi danes povsod ponehalo, nato pa naj bi novo snežno pošiljko prejeli prihodnji torek.

Sneg je dopoldne pobelil večji del države, predvsem na Koroškem, Gorenjskem in Severnem Primorskem pa se je oprijemal vozišč. To je povzročilo nekaj težav v prometu, predvsem na gorenjski, štajerski in dolenjski avtocesti, zastoji pa so nastajali tudi na ljubljanski obvoznici in več drugih cestah. Dodatne težave je povzročila tudi popolna zapora predora Karavanke, zaradi izpada elektrike. Ta je zdaj spet odprt.

Sneg je zaposlil tudi posipne in plužne službe, ki so bile glede na vremensko napoved ustrezno pripravljene. To sicer ni preprečilo težav v prometu. Vodja AMZS šole vožnje Manuel Pungartnik pojasnjuje, da je pozimi zaradi slabe podlage bistveno očitnejša razlika med kvaliteto voznikov.

»Gume, ki jih imamo na avtomobilu, odločilno vplivajo na stabilnost vozila. Nekateri zaradi vednosti, da imajo na avtomobilih slabe gume ali pa slabše, kot bi si sami želeli, vozijo z bistveno nižjo hitrostjo. Drugi pa dejansko podcenjujejo svoje hitrosti,« pravi Pungartnik in pojasnjuje, da tako dobimo dve ekstremni skupini, ki nato končata v kakšnem trčenju, morda celo verižnem, s tem pa nastane zastoj.

Sogovornik zato v snežnem vremenu odsvetuje vse ne nujne poti, če se že odpravljate na pot pa pravi, da se je na vožnjo treba pripraviti. Nujno je tudi, da se očisti vozilo, da na njem ni snega, ki bi lahko poslabšal vidljivost. Med samo vožnjo pa svetuje, da izločimo moteče faktorje, kot so telefon ali kaj podobnega. »Bodite skoncentrirani, bodite stoodstotno osredotočeni zgolj na vožnjo, imejte večjo varnostno razdaljo, kot jo imate na suhi podlagi.« Prav tako pa je treba biti pozoren, da ni speljevanje oziroma ustavljanje sunkovito.

Sneženje naj bi danes postopoma ponehalo, novo pošiljko snega pa lahko spet pričakujemo prihodnji teden.

 

Ne spreglejte: