Ljubljana, ponedeljek, 14. oktober 2019, 18:05

Molitvena osmina za edinost kristjanov, 18. - 25. januar

0:00
0:00
Živeti ekumenizem
Foto © ARO

Začeli smo teden molitve za edinost kristjanov pod geslom »Prizadevaj si za pravičnost, da boš živel«. Predsednik Papeškega sveta za edinost kristjanov, kardinal Kurt Koch je za agencijo Sir dejal, da iskanje edinosti pomeni tudi preseganje krivic delitev. Pomembno je uresničevati Jezusovo naročilo ’ljubite se med seboj’, kar je za naš radio poudaril predstavnik odbora za pripravo molitvene osmine v Sloveniji Silvester Gaberšček.

Teden molitve za edinost kristjanov 2019 (od 18. do 25. januarja) so pripravili kristjani iz Indonezije, ki je znana kot država z največjim deležem muslimanskega prebivalstva na svetu. Od 265 milijonov ljudi jih je kar 86% muslimanov, okoli 10% pa je kristjanov. Zadnja desetletja dežela doživlja gospodarsko rast, ki temelji na konkurenci. Gospodarski napredek je v Indoneziji in tudi drugod po svetu prinesel mnogotero zlo, ki se kaže v nasilju, izkoriščanju, uničevanju okolja in trgovini z ljudmi. Iz teh krivic izhajajo neenakosti in delitve, pri katerih nosimo del krivde tudi kristjani.

»Prizadevaj si za pravičnost, da boš živel« – to geslo letošnje molitve je vzeto iz Pete Mojzesove knjige in nas spominja, da edinosti ne more biti brez pravičnosti. Zavzemanje za pravičnejšo družbo, za mir in dostojanstvo vseh je velika ekumenska naloga.

Vatikanske slovesnosti v ekumenski osmini bo odprl papež Frančišek, ki bo popoldne vodil večernice v baziliki sv. Pavla. Običajno je papež sklenil teden molitve, tokrat pa bo ravno v tistih dneh v Panami na svetovnem dnevu mladih. Tudi v Sloveniji bo kar nekaj dogodkov.

Spored pomembnejših dogodkov v tednu molitve za edinost kristjanov

Škofija Celje

V celjski škofiji imajo za teden ekumenske molitve še poseben razlog, saj je prav bl. Anton Martin Slomšek, zavetnik celjske škofije, vabil k molitvi za edinost in v Celju napisal duhovnikom prošnjo, naj se pridružijo molitveni zvezi za edinost med kristjani, ki jo je ustanovil leta 1851. Zato vsako leto v vseh župnijah celjske škofije v tem duhu obhajajo teden edinosti. V celjski dekaniji bodo tako v vseh župnijah v tednu od 18. do 25. januarja obhajali sveto mašo za edinost med kristjani z ekumenskim nagovorom in molitvijo ter prebirali misli, ki jih za ta teden pripravi Slovenski ekumenski svet v sodelovanju z Evropskim svetom Cerkva. Ob sklepu tedna edinosti bodo v stolnici sodelovali tudi predstavniki drugih Cerkva.

Ekumenska srečanja v dekaniji Celje:

v petek, 18. januarja, ob 18. uri – v župniji Celje - Sveti Duh;

v soboto, 19. januarja, ob 18. uri – v župniji Teharje;

v nedeljo, 20. januarja, ob 10.30 – v župniji Svetina;

v ponedeljek, 21. januarja, ob 18. uri – v župniji Celje - Sv. Cecilija;

v torek, 22. januarja, ob 18. uri – v župniji sv. Lovrenc nad Štorami;

v sredo, 23. januarja, ob 18. uri – v župniji Celje - Sv. Jožef;

v četrtek, 24. januarja, ob 18. uri – v župniji Celje - Bl. A. M. Slomšek;

v petek, 25. januarja, ob 18. uri – v stolnici (sklep osmine): sv. maša v tednu za edinost kristjanov, ki jo bo daroval upokojeni celjski škof msgr. dr. Staislav Lipovšek, po maši pa sledi ekumensko bogoslužje s predstavniki krščanskih cerkva.

Škofija Koper

Sreda, 23.januarja 2019, ob 18.00: v koprski stolnici Marijinega vnebovzetja sv. maša za edinost kristjanov, ki jo vodi koprski škof. msgr. dr. Juriji Bizjak s pozdravnimi nagovori predstavnikov sestrskih Cerkva.

Nadškofija Ljubljana

Nedelja, 20. januarja 2019, ob 11.00: Ekumensko Bogoslužje v evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja na Gosposvetski 9 v Ljubljani. Pridigo bo imel ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, sledijo pozdravi prisotnih predstavnikov sestrskih Cerkva.

Četrtek, 24. januarja 2019, ob 18.00: sv. maša za edinost kristjanov v cerkvi Sv. Trojice (uršulinke), na Kongresnem trgu v Ljubljani. Somaševanje vodi ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, sledijo ekumenski nagovori s pričevanji evangeličanskega škofa mag. Geze Filo, arhierejskega namestnika Srbske pravoslavne Cerkve o. Aleksandra Obradovića, jereja Makedonske pravoslavne Cerkve o. Demetra Gazinkovskega. Pri sveti maši sodeluje pevski zbor bogoslovcev.

Nedelja, 27. januarja 2019, ob 9.00: v pravoslavni cerkvi sv. Cirila in Metoda na Prešernovi 35 v Ljubljani, svečana liturgija v čast sv. Savi - ustanovitelju SPC.

 

 

Ne spreglejte: