Ljubljana, nedelja, 18. avgust 2019, 04:56

V Panami praznično vzdušje ob začetku Svetovnega dneva mladih

Mladi, dobrodošli v Panami!
Foto © Vatican News

V večinsko katoliški Panami se bo danes začel Svetovni dan mladih. V prvih dneh se bodo mladi zbirali po škofijah, v torek pa bodo prišli v glavno mesto Panamo, kjer se bodo ob svojih škofih zbirali pri katehezah. Sveti oče bo mednje prišel prihodnji četrtek zvečer.

Mladi iz vsega sveta prihajajo v Panamo, kjer bodo v prihodnjih dneh po škofijah spoznavali ta vesel in globoko veren narod. »V Rimu sem se srečal s kardinalom in škofom iz Paname in sta oba pripovedovala, da praktično vsi dihajo in vsi pričakujejo in se veselijo tega srečanja,« je za naš radio povedal nadškof Alojzij Cvikl, ki bo za mlade pripravil kateheze.

Po njegovih besedah bo Svetovni dan mladih tudi nekakšno nadaljevanje sinode mladih, ki se je končala v veselem in prazničnem vzdušju. »In ravno to se mi zdi, da bo Panama lahko nadaljevala: to veselje služiti Gospodu. Če danes nismo veseli, težko prepričamo koga. Če naše življenje ne obrodi sadov, tudi nobenega ne prepričamo. In tukaj se mi zdi, da papež želi ravno to, da se razveselimo tega, da smo življenje prejeli kot dar in ga tudi darujemo za druge

Geslo Svetovnega dneva mladih bo tokrat Glej dekla sem Gospodova, zgodi se mi po tvoji besedi. Zato je v ospredju logotipa Marija, ki povezuje geslo zadnjih treh let.

»Potem izstopa panamski prekop in skozi ta prekop je potem most, ki simbolizira Marijo, ki nas povezuje skupaj z Gospodom in pa hkrati most, ki povezuje različne kontinente oz. dele sveta med seboj; kot kronica je naštetih pet celin. Ob strani pa je še križ svetovnega dneva mladih, ki prehaja iz rok v roke, iz države v državo že odkar obstajajo Svetovni dnevi mladih,« je povedala predstavnica slovenskih mladih Špela Pucelj.

Pogovoru z njo in nadškofom Cviklom lahko prisluhnete v nedeljski oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve.

Ne spreglejte: