Ljubljana, torek, 25. junij 2019, 14:37

Kitajski katoličani bodo budno spremljali, kdo bo novi hongkonški škof

Kitajski kristjani
Foto © asianews.it

Papež Frančišek je po nenadni smrti hongkonškega škofa Michaela Yeunga včeraj za novega apostolskega administratorja imenoval 79-letnega upokojenega hongkonškega škofa, kardinala Johna Tonga. Ta je škofijo vodil od leta 2009 do 2017 in pričakuje, da jo bo zdaj upravljal le kratek čas. Po sporazumu med Vatikanom in Kitajsko o imenovanju škofov pa bo celinska Kitajska gotovo zelo pozorno spremljala, kdo bo vodil katoličane v tej nekdanji britanski koloniji, ki je leta 1997 prešla pod Kitajsko, a še vedno ohranja poseben status.

73-letni škof Yeung je nenadoma umrl 3. januarja zaradi ciroze jeter, zaradi česar je bil škofijski sedež izpraznjen prvič po letu 1997, ko je območje prešlo pod kitajsko oblast.

Medtem ko je ta strogo nadzorovala življenje katoličanov na celini, je bil Hongkong vedno izjema. Vatikan je sam imenoval osebje. Kot pojasnjuje portal Crux, so papeži v Hongkongu vedno imenovali tudi pomožnega škofa koadjutorja, ki je samodejno nasledil škofa, ko je umrl ali se upokojil. Tako so zagotovili miren prehod in zmanjšali verjetnost, da bi se kitajska vlada poskušala vmešavati v imenovanja. Pokojni Yeung je bil Tongov koadjutor 10 mesecev, preden je škofijo prevzel 1. avgusta 2017.

Sedanji pomožni hongkonški škof Joseph Ha pa je velikokrat govoril na shodih za demokracijo in je v tem smislu trn v peti Kitajski. Na vprašanje medijev, ali ni dobil pekinškega blagoslova za škofa ordinarija, je škof Ha odgovoril, da ima pogosto Gospodov blagoslov.

Vsekakor bodo kitajski katoličani budno spremljali novo imenovanje, saj bo pokazatelj vatikanske pripravljenosti, da se postavi za versko svobodo na Kitajskem. Prav o tem je papež govoril tudi v ponedeljkovem nagovoru diplomatskemu zboru: »Upamo, da bodo stiki v prihodnje glede uveljavljanja začasnega sporazuma pomagali rešiti vprašanja, ki ostajajo odprta in bodo zagotovili versko svobodo,« je poudaril in dodal, da so zdaj po dolgem obdobju prvič vsi kitajski škofje v polnem občestvu s Petrovim naslednikom.

 

Ne spreglejte: