Ljubljana, ponedeljek, 17. junij 2019, 12:49

AVDIO: Je Kučan vedel za laž o grobišču pod Krenom?

So bili v grobišču pod Krenom, kjer je bila leta 1990 tako imenovana spravna slovesnost, večinsko pobiti vojni ujetniki iz držav nekdanje Jugoslavije? Je komunistična oblast, na čelu z nekdanjim predsednikom republike Milanom Kučanom zavedla slovenski narod s slovesnostjo in kaj pomenijo v Debliških livadah, nedaleč stran od brezna pod Krenom, kjer so te dni znova kopali jamarji, koledarji iz leta 1966?


Papež: Sveti Duh združuje ločene, zbere oddaljene in privede nazaj razkropljene

Na današnjo binkoštno nedeljo se je na Trgu sv. Petra v Vatikanu zbrala ogromna množica ljudi, ki je vroče sonce ni zmotilo pri obhajanju slovesnega evharističnega bogoslužja. Vodil ga je papež Frančišek, z njim pa je somaševalo več kot 50 škofov in kardinalov in več kot 500 duhovnikov. V homiliji je spregovoril o učinkih Svetega Duha, ki so ga apostoli prejeli po petdesetih dneh negotovosti, ki je v njih ostajala kljub temu, da so se z Jezusom po vstajenju večkrat osebno srečali, ga poslušali in celo jedli z njim. Ko pa je prišel Sveti Duh, je njihova zaskrbljenost izginila. Nikogar in ničesar več se ne bojijo. Prej so bili zaprti v dvorani zadnje večerje, sedaj oznanjajo vsem ljudem. Doslej so pričakovali Božje kraljestvo le zase, sedaj pa so nepotrpežljivi, da bi dosegli vse neznane meje.


ZDA: Splav in LGBT bosta vroči temi predsedniških volitev 2020

Ameriška zvezna država Missouri bi lahko postala prva zvezna država brez klinike za splav. Tamkajšnje oblasti ji namreč niso podaljšale dovoljenja zaradi kršenja zakonodaje in varnosti pacientk. Primer je zdaj na sodišču. Tema splava bo v ZDA znova vroča tudi pred predsedniškimi volitvami prihodnje leto.


Avbelj: Zadeve niso več politično smešne

Vlada je včeraj na seji potrdila predlog novele zakona, ki med drugim določa financiranje zasebnih osnovnih šol. Te opozarjajo, da je predlog neustaven, saj da jim bo financiranje z zdajšnjih 85-odstotkov zmanjšal na okoli 65-odstotkov, medtem ko je ustavno sodišče določilo 100-odstotno financiranje javnega programa. Kako na vladno potezo gleda pravna stroka in kakšna pot se obeta zakonu v parlamentu, pa v nadaljevanju.


Lurško svetišče preveč skomercializirano?

Tudi Lurd dobiva posebnega delegata za pastoralno in duhovno oskrbo romarjev. Papež je na to mesto imenoval pomožnega škofa škofije Lille, Antoineja Hérouarda. Gre za začasno funkcijo in ne za stalno kot v primeru nadškofa Henryka Hoserja za Medžugorje, ki je tam stalni apostolski vizitator.


AVDIO: Smrt 17-letne Noe - družba osamljenosti

Evtanazija in samomor z medicinsko pomočjo sta poraz za vse, je na tviterju zapisal papež Frančišek. Odgovor, h kateremu smo poklicani, je po njegovih besedah v tem, da ne zapustimo trpečega, zanj skrbimo in ga ljubimo, da bi znova našel upanje. S tem se je sveti oče odzval na smrt sedemnajstletne Noe iz Nizozemske, ki je zaradi travmatičnih izkušenj zaprosila za evtanazijo.


Papež pri avdienci o obisku v Romuniji

V soboto bo minilo pet let od srečanja za mir, ki so se ga v Vatikanu udeležili papež Frančišek, patriarh Bartolomej, takratni izraelski predsednik Šimon Peres in palestinski predsednik Mahmoud Abbas. Sveti oče se je tega dogodka spomnil pri današnji splošni avdienci in povabil k minuti molitve za mir in bolj bratski svet. Sicer pa je pri avdienci govoril o tem, kaj se ga je najbolj dotaknilo na tridnevnem obisku v Romuniji.


Vlada posega v financiranje vrtcev

Šolsko leto se bliža koncu, in medtem ko vladi še vedno ni uspelo uresničiti odločbe ustavnega sodišča na področju financiranja zasebnega šolstva, ima zdaj v načrtu še en poseg na področje zasebnega izobraževanja, ki je javnost dvignil na noge. Prav potiho in brez usklajevanja s stroko se je namreč odločila poseči v financiranje zasebnih vrtcev. Teh je po državi kar veliko, v minulem tednu so se ravno zaradi idej vlade povezali v Združenje zasebnih vrtcev, od vlade pa pričakujejo razumevanje in posluh.


V Velesovem bo zavel duh Medžugorja

Društvo MIR za vse medžugorske romarje in Marijine častilce v soboto, 8. junija, v Velesovem na Gorenjskem pripravlja šesti Marijin dan.


Ponavljajoči napadi zveri niso t.i. višja sila

V teh dneh naj bi na pobudo ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandre Pivec prišlo do sestanka z ministrom za okolje, katerega namen je "poiskati vse obstoječe pravne možnosti", da se bi "poiskala ustrezna rešitev glede odvzema zveri", je razbrati iz odgovora ministrstva na naša vprašanja o možnosti uveljavljanja t.i. višje sile v primeru ponavljajočih se napadov zveri na pašno živino.


Novejše novice | Starejše novice