Ljubljana, sreda, 16. januar 2019, 09:05

Zaradi populizmov je večstranska diplomacija v krizi

Papež je danes sprejel veleposlanike, akreditirane pri Svetem Sedežu. V nagovoru so odmevale teme, kot so: migracije, spolne zlorabe, nasilje nad ženskami, mladi, nove oblike suženjstva, nemoralnost jedrskega orožja, odnos do planeta. Sveti sedež ima diplomatske odnose s 183 državami, tem se pridružujeta še Evropska unija in Suvereni malteški viteški red.


Papež Frančišek: Da bi našli Jezusa, moramo po poti ponižne ljubezni

Papež Frančišek je slovesno evharistično bogoslužje na praznik Gospodovega razglašenja vodil v baziliki svetega Petra v Vatikanu, ki je bila ob tej priložnosti posebej lepo okrašena. S svetim očetom so somaševali številni duhovniki, škofje in kardinali. Potem ko so zbrani prisluhnili svetopisemskim odlomkom, je diakon, kot veleva običaj, pri ambonu naznanil datum letošnjega obhajanja velike noči in ostalih pomembnih praznikov, ki so vezani nanjo in zato v koledarju nimajo svojega stalnega datuma. Papež Frančišek je v pridigi med drugim spomnil, da obisk modrih z Vzhoda govori o čudoviti stvarnosti, da je Bog na svet prišel za vse ter da sprejema in ljubi vsak narod in jezik. Njegova luč želi doseči in razsvetliti vsa ljudstva.


Praznik Gospodovega razglašenja tudi začetek misijonskega poslanstva Cerkve

6. januarja obhajamo praznik Gospodovega razglašenja. Spominjamo se modrih z Vzhoda, ki so prišli pozdravit in molit novorojenega Odrešenika. Prek njih so bili k Jezusu pritegnjeni vsi narodi, kar med drugim pomeni začetek misijonskega poslanstva Cerkve.


Ukrajinska pravoslavna Cerkev tudi uradno samostojna

Ekumenski patriarh Bartolomej je tudi uradno razglasil samostojnost Ukrajinske pravoslavne Cerkve. Dokument o tem sta poleg njega v Carigradu slovesno podpisala še metropolit Epifanij in ukrajinski predsednik Petro Porošenko. Ta je pred družbenega omrežja Twitter sporočil, da gre za zgodovinski dogodek in velik dan.


Zakaj sta odstopila Burke in Ovejerova?

Katoliški mediji od zadnjega dneva lanskega leta ugibajo, zakaj sta odstopila vatikanski tiskovni predstavnik Greg Burke in namestnica Paloma Garcia Ovejero. Nekateri navajajo napetosti v Dikasteriju za komunikacije, drugi, da gre za dva visoko cenjena novinarja, za katera je bilo samo še vprašanje časa, kdaj jima bo takšnega PR-ovstva dovolj.


Papež pisal ameriškim škofom: V boju proti zlorabam je nujno spreobrnjenje

Papež Frančišek je 250 ameriškim škofom, zbranim na dnevih molitve in premišljevanja zapisal, da so prikrivanja spolnih zlorab s strani duhovnikov in redovnikov spodkopala verodostojnost Cerkve. Obenem pa je zatrdil, da proti zlorabam deluje le spreobrnjenje, ne pa dekreti in komisije.


Bilo je veliko joka, nato so se začeli spraševati, kako lahko pomagajo žrtvam

Ameriški škofi so v Čikagu zbrani na tednu molitve in razmisleka. K temu jih je pozval papež Frančišek, potem ko je znova izbruhnila kriza, ki so jo povzročila razkritja spolnih zlorab v Cerkvi v ZDA. Duhovni odmik zanje vodi pridigar papeške hiše, kapucin p. Raniero Cantalamessa.


Papež: Kristjan ve, da je grešnik kot vsi ostali

Med prvo splošno avdienco v novem letu je papež Frančišek nadaljeval kateheze o Očenašu. Kot je dejal, je Očenaš umeščen v središče Jezusovega govora na gori. Izpostavil je, da je krščanska molitev stalni pogovor z Očetom, ki ne potrebuje veliko govorjenja. Očenaš je tiha molitev. Dovolj je, da se postavimo pod Očetov pogled in se spomnimo njegove očetovske ljubezni.


Papež: V letu 2019 vsaj 5 mednarodnih potovanj

Papež Frančišek ima za letošnje leto napovedanih že 5 mednarodnih potovanj. Med odmevnejšimi dogodki bo tudi februarsko srečanje vseh predsednikov škofovskih konferenc, ki bodo govorili o spolnih zlorabah v Cerkvi.


Brez mater bi bila na svetu samo hudobija in osamljenost

Med voščili, ki si jih izmenjujemo danes, je tudi želja po miru. Ta danes še posebej odmeva v Katoliški Cerkvi, ko na praznik Marije, Božje Matere obhajamo 52. svetovni dan miru. Papež Frančišek je o tem spregovoril pri dopoldanski maši v vatikanski baziliki in opoldanskem nagovoru z okna apostolske palače.


Novejše novice | Starejše novice