Ljubljana, ponedeljek, 17. junij 2019, 12:50

Ukrajinska pravoslavna Cerkev tudi uradno samostojna

Bartolomej I.
Foto © ARO

Ekumenski patriarh Bartolomej je tudi uradno razglasil samostojnost Ukrajinske pravoslavne Cerkve. Dokument o tem sta poleg njega v Carigradu slovesno podpisala še metropolit Epifanij in ukrajinski predsednik Petro Porošenko. Ta je pred družbenega omrežja Twitter sporočil, da gre za zgodovinski dogodek in velik dan.

Poteza ni presenečenje, odločitev je bila sprejeta že pred časom. Kot je znano, je močno razburila Rusko pravoslavno Cerkev. Prav pred kratkim je moskovski patriarh Kiril ekumenskemu patriarhu Bartolomeju postavil ultimat - če ne bo preklical neodvisnosti Ukrajinske pravoslavne Cerkve, ga ne bo več upošteval kot ekumenskega patriarha pravoslavnega sveta. Pismo mu je poslal 30. decembra. V njem našteva prisilne korake, ki so vodili do nedavnega psevdokoncila v Kijevu. Zanimivo je, kot dodaja agencija Asianews, da ta izraz spominja na psevdokoncil leta 1946, ko si je moskovski patriarhat pod Stalinom in Hruščovom priključil ukrajinsko grkokatoliško Cerkev, ki je nato do leta 1990 delovala v katakombah.

Da se spor med Moskvo in Carigradom poglablja, je bilo razvidno iz televizijskega intervjuja 28. decembra, v katerem je metropolit Hilarion izjavil, da bo moskovski patriarhat ustanovil svoje škofije in župnije na vseh ozemljih, kjer obstajajo strukture shizmatičnega carigrajskega patriarhata. To pomeni, da se spor širi na celoten svet, pravoslavje pa ne bo nikoli več isto, ugotavlja agencija Asianews.

Ne spreglejte: