Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Ukrajinska pravoslavna Cerkev tudi uradno samostojna

Svet | 05.01.2019, 16:21

Ekumenski patriarh Bartolomej je tudi uradno razglasil samostojnost Ukrajinske pravoslavne Cerkve. Dokument o tem sta poleg njega v Carigradu slovesno podpisala še metropolit Epifanij in ukrajinski predsednik Petro Porošenko. Ta je pred družbenega omrežja Twitter sporočil, da gre za zgodovinski dogodek in velik dan.

Poteza ni presenečenje, odločitev je bila sprejeta že pred časom. Kot je znano, je močno razburila Rusko pravoslavno Cerkev. Prav pred kratkim je moskovski patriarh Kiril ekumenskemu patriarhu Bartolomeju postavil ultimat - če ne bo preklical neodvisnosti Ukrajinske pravoslavne Cerkve, ga ne bo več upošteval kot ekumenskega patriarha pravoslavnega sveta. Pismo mu je poslal 30. decembra. V njem našteva prisilne korake, ki so vodili do nedavnega psevdokoncila v Kijevu. Zanimivo je, kot dodaja agencija Asianews, da ta izraz spominja na psevdokoncil leta 1946, ko si je moskovski patriarhat pod Stalinom in Hruščovom priključil ukrajinsko grkokatoliško Cerkev, ki je nato do leta 1990 delovala v katakombah.

Da se spor med Moskvo in Carigradom poglablja, je bilo razvidno iz televizijskega intervjuja 28. decembra, v katerem je metropolit Hilarion izjavil, da bo moskovski patriarhat ustanovil svoje škofije in župnije na vseh ozemljih, kjer obstajajo strukture shizmatičnega carigrajskega patriarhata. To pomeni, da se spor širi na celoten svet, pravoslavje pa ne bo nikoli več isto, ugotavlja agencija Asianews.

Svet, Cerkev po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.