Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Ameriški škofje zbrani v Chicagu (foto: Vatican insider)
Ameriški škofje zbrani v Chicagu

Papež pisal ameriškim škofom: V boju proti zlorabam je nujno spreobrnjenje

Svet | 04.01.2019, 10:04 Marjana Debevec

Papež Frančišek je 250 ameriškim škofom, zbranim na dnevih molitve in premišljevanja zapisal, da so prikrivanja spolnih zlorab s strani duhovnikov in redovnikov spodkopala verodostojnost Cerkve. Obenem pa je zatrdil, da proti zlorabam deluje le spreobrnjenje, ne pa dekreti in komisije.

250 ameriških škofov je zbranih v Chicagu, kjer jih s svojimi razmišljanji nagovarja papeški pridigar p. Raniero Cantalamessa. Papež Frančišek je zbranim poslal deset strani dolgo pismo, napisano na roko. V njem je zatrdil, da je mogoče oblikovati strategije, spremeniti strukture in sisteme, vendar pa bo brez osebne spreobrnitve cerkvenih ljudi, ki vključuje tudi način upravljanja z denarjem, izvajanje oblasti in gradnje odnosov, težko ozdraviti rano zlorab.

Cerkev namreč ni podjetje ali marketinška agencija. Seveda so določeni ukrepi potrebni in nujni, vendar niso zadostni, saj ne zaobjamejo kompleksnosti problema, je zatrdil sveti oče.

Prikrivanja so omogočila nadaljevanje zlorab

Medtem, ko imajo škofje zelo različne poglede na to, kako naj bi krizo rešili, pa papež v svojem pismu vztraja na pomenu občestva, saj so, kot pravi, notranje razdeljenosti v Cerkvi ovira za rešitev tega vprašanja.

Nato piše o trpljenju žrtev spolnih zlorab in njihovih družin ter zatrdi, da so ti zločini, pa tudi njihovo prikrivanje spodkopali verodostojnost Cerkve. Prav slednje je v vernikih vzbudilo občutek negotovosti in nezaupanja, obenem pa je prikrivanje omogočilo, da so se zlorabe lahko nadaljevale.

Naj nas nagovorijo Kristusove rane

Zato škofe vabi k spreobrnjenju, brez katerega bo Cerkev lahko sicer dobro organizirano telo, vendar brez evangeljske moči, kar ji ne bo pomagalo postati bolj verodostojna in pričevanjska. Verodostojnost namreč izhaja iz zaupanja, ki pa se rojeva iz iskrenega, vsakodnevnega, zastonjskega in ponižnega služenja vsem. Vse to naj bi po papeževih besedah vodilo do začetka nekega procesa. »To pa bo mogoče, če ne bomo več projicirali na druge naših zmedenosti in nezadovoljstev, ki so prepreka za edinost, ampak si bomo upali poklekniti pred Gospodom in bomo pustili, da nas nagovorijo njegove rane, v katerih lahko vidimo rane sveta«, je še zapisal Frančišek.

Vabilu na duhovne vaje v Chicagu se je odzvalo 250 od 271 ameriških škofov. Pripravljajo pa se na februarsko srečanje vseh predsednikov škofovskih konferenc sveta, ki bodo iskali skupne smernice za boj proti zlorabam.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...