Ljubljana, ponedeljek, 17. junij 2019, 13:11

Brez mater bi bila na svetu samo hudobija in osamljenost

Angelus, papež Frančišek
Foto © Radio Vatikan/Reuters

Med voščili, ki si jih izmenjujemo danes, je tudi želja po miru. Ta danes še posebej odmeva v Katoliški Cerkvi, ko na praznik Marije, Božje Matere obhajamo 52. svetovni dan miru. Papež Frančišek je o tem spregovoril pri dopoldanski maši v vatikanski baziliki in opoldanskem nagovoru z okna apostolske palače.

Na svetu je veliko razpršenosti in osamljenosti. Medtem ko je vse povezano, se zdi, da je svet vse bolj neenoten. Zato nujno potrebujemo pogled in objem Matere, Tolažnice in Kraljice miru, je dejal papež.

»Marija je zdravilo za osamljenost in razkroj. Je Mati tolažbe, ki je sama s tistimi, ki so osamljeni. Ve, da za tolažbo niso dovolj besede, potrebna je prisotnost. In je prisotna kot Mati. Pustimo ji, da objame naše življenje.«

Kot je dejal papež, se nežnost želi izbrisati iz slovarja, a brez nežnega materinskega pogleda bi bila na svetu samo hudobija in osamljenost.

»Svet, ki gleda v prihodnost brez materinskega pogleda, je kratkoviden. Povečal bo dobiček, ne bo pa znal v ljudeh videti otrok. Imel bo pridobitve, a ne za vse. Živeli bomo v isti hiši, a ne kot bratje … Človeška družina temelji na materah. Svet, v katerem je materinska nežnost odrinjena le na golo čustvo, je lahko bogat stvari, ne pa prihodnosti,« je pri sveti maši še dejal papež Frančišek.

Pri opoldanskem nagovoru se je navezal na 52. svetovni dan miru pod geslom Dobra politika je v službi miru. »Ne mislimo, da je politika samo za vlado: vsi smo odgovorni za življenje mesta, skupno dobro; in tudi politika je dobra v takšni meri, kolikor vsak opravi svoj del v službi miru,« je dejal sveti oče.

Ne spreglejte: