Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Brez mater bi bila na svetu samo hudobija in osamljenost

Cerkev po svetu | 01.01.2019, 12:53 Marta Jerebič

Med voščili, ki si jih izmenjujemo danes, je tudi želja po miru. Ta danes še posebej odmeva v Katoliški Cerkvi, ko na praznik Marije, Božje Matere obhajamo 52. svetovni dan miru. Papež Frančišek je o tem spregovoril pri dopoldanski maši v vatikanski baziliki in opoldanskem nagovoru z okna apostolske palače.

Na svetu je veliko razpršenosti in osamljenosti. Medtem ko je vse povezano, se zdi, da je svet vse bolj neenoten. Zato nujno potrebujemo pogled in objem Matere, Tolažnice in Kraljice miru, je dejal papež.

»Marija je zdravilo za osamljenost in razkroj. Je Mati tolažbe, ki je sama s tistimi, ki so osamljeni. Ve, da za tolažbo niso dovolj besede, potrebna je prisotnost. In je prisotna kot Mati. Pustimo ji, da objame naše življenje.«

Kot je dejal papež, se nežnost želi izbrisati iz slovarja, a brez nežnega materinskega pogleda bi bila na svetu samo hudobija in osamljenost.

»Svet, ki gleda v prihodnost brez materinskega pogleda, je kratkoviden. Povečal bo dobiček, ne bo pa znal v ljudeh videti otrok. Imel bo pridobitve, a ne za vse. Živeli bomo v isti hiši, a ne kot bratje … Človeška družina temelji na materah. Svet, v katerem je materinska nežnost odrinjena le na golo čustvo, je lahko bogat stvari, ne pa prihodnosti,« je pri sveti maši še dejal papež Frančišek.

Pri opoldanskem nagovoru se je navezal na 52. svetovni dan miru pod geslom Dobra politika je v službi miru. »Ne mislimo, da je politika samo za vlado: vsi smo odgovorni za življenje mesta, skupno dobro; in tudi politika je dobra v takšni meri, kolikor vsak opravi svoj del v službi miru,« je dejal sveti oče.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...