Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Razstava jaslic v Veržeju

Slovenija | 14.12.2018, 11:49 Nataša Ličen

Tudi letos uspešno povezuje Razstavo jaslic v Veržeju, pod okriljem Zavoda Marianum Veržej, Božično vas Banovci, ki jo skupaj pripravljajo društva in vaščani Banovec, Terme Banovci in Občina Veržej ter Božično noč na Razkrižju Turistično narodopisnega društva Razkrižje. Letos se v projekt pridružuje še Razstava medenih hišk v Čebelarskem muzeju Tigeli.

Razstava slovenskih jaslic, otroških jaslic in jaslic iz krep papirja

V času družinskih praznikov je v Rokodelskem centru Veržej še posebej praznično. Letošnjo, 11. razstavo slovenskih jaslic, na poseben način bogatijo jaslice iz krep papirja, ustvarjalke Ane Jaušovec. Za popolno podobo božične noči poskrbijo še ostali jasličarji in rokodelci iz vse Slovenije ter otroci osnovnih in srednjih šol ter vrtcev, ki sodelujejo na natečaju, ki ga razpišejo vsako leto.

Ana Jaušovec prihaja iz Huma pri Ormožu. Je aktivna članica Prosvetnega društva Janez Trstenjak, kjer je že dve desetletji zelo aktivna tudi sekcija rokodelcev. Za delovanje slednje je najbolj zaslužna Ana Ratek, ki je sredi 90. let »za svojo dušo« opravila raziskavo o tradiciji in kulturi rokodelstva na širšem ormoškem območju. Ker je o različnih tehnik izdelovanja iz naravnih materialov, zlasti med ženskami, zbrala veliko nesnovnega bogastva, se je v njih začela poskušati tudi sama. V sekcijo je pritegnila tudi številne ženske, med njimi tudi Ano Jaušovec, ki se je uveljavila kot unikatna izdelovalka jaslic iz krep papirja. Kot vse razstave do sedaj pa so obogatili tudi drugi priznani jasličarji iz celotne Slovenije ter naši najmlajši, ki sodelujejo na razstavi v sklopu natečaja.

Tradicionalno odprtje jaslic
Tradicionalno odprtje jaslic © DUO Veržej

Razstavo si lahko ogledate do 2. 2. 2019 ob delavnikih od 9.00 do 15.00 ure, sobota od 9.00 do 12.00 ure, ob nedeljah in praznikih za skupine po dogovoru. 23., 25., 26., 30. 12. 2018, 1. in 2. 1. 2019 - vsak dan od 13.00 do 17.00 ure.

Zavod Marianum Veržej # Puščenjakova ulica 1 # 9241 Veržej

051 654 778 (TIC Veržej) # center.duo@marianum.si #  www.marianum.si

Božična Prlekija
Božična Prlekija © DUO Veržej

Slovenija, Oddaje
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...