Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

ŠVICA, alpski biser

Dogodki | 01.03.2019, 07:15

V samem srcu Evrope, skrita med zasneženimi alpskimi vršaci, leži dežela, katere naravne lepote so skoraj neopisljive. Vrhovi alpskih gora, ki se zrcalijo v “ogledalu” nešteto smaragdnih jezer, slikovite doline, bučanje slapov in pristna narava popolnoma prevzamejo vse naše čute.

Idilično podobo nam dopolnijo očarljive vasice, ki so daleč od ponorelega sveta ostale v času naših babic in dedkov. In ne nazadnje so tu vedno gostoljubni domačini, ki skrbijo, da življenje v njihovi čudoviti deželi teče kot »švicarska ura«. V vsakem izmed njih živi legenda švicarskega narodnega junaka Viljema Tella, tako kot je v naših srcih usmiljena Mati Božja, kateri se poklonimo v dveh največjih švicarskih božjih poteh v Einsiedelnu in v Mariasteinu.

Radio Ognjišče in Aritours vas vabita na doživeto romanje od 30. maja do 2. junija 2019 pod duhovnim vodstvom msgr. Francija Trstenjaka, glavni urednika radia Ognjišče.

1. dan: četrtek, 30. maj - Slovenija – St. Gallen

Odhod avtobusa iz dogovorjenih krajev v zgodnjih jutranjih urah. Vožnja v Avstrijo ter naprej mimo Salzburga, Innsbrucka in Feldkirchna v Švico do mesta ST. GALLEN. Ogled enega najpomembnejših benediktinskih samostanov, ki ga je ustanovil priljubljeni irski misijonar sveti Gal že v 7. stol. Velikanski samostanski kompleks, bogata baročna knjižnica in mogočna katedrala nas prepričajo o nekdanji slavi in pomembnosti tega duhovnega in verskega središča. Maša. Vožnja do hotela, večerja in nočitev.

Švica
Švica © Aritours

2. dan: petek, 31. maj - Einsiedeln – Luzern – Engelberg

Po zajtrku vožnja v EINSIEDELN, najbolj znano in priljubljeno švicarsko romarsko središče. V lepi baziliki Naše ljube Gospe imamo mašo in si ogledamo njeno bogato notranjost. Nadaljevanje poti v eno najlepših in najstarejših švicarskih mest LUZERN, ki se razprostira ob Vierwaldsttaterskem jezeru in je poznano predvsem po svojih pokritih mostovih čez reko Reuss. Ogled mestnih znamenitosti, med katerimi je gotovo najbolj znan v skalo vklesan simbol Luzerna, speči lev. Preko alpskega prelaza se odpeljemo v ENGELBERG, znano zimsko-športno središče, kjer se v sirarni znotraj kompleksa čudovitega benediktinskega samostana seznanimo z načinom pridelave tamkajšnjega sira. Seveda bo sir mogoče tudi kupiti. Vožnja do hotela, večerja in nočitev.

3. dan: sobota, 1. junij - Bern – Mariastein

Po zajtrku vožnja mimo največjega švicarskega mesta Zürich v BERN. Prestolnica švicarske konfederacije je danes pod zaščito UNESCA in je eno najbolje ohranjenih evropskih srednjeveških mest. Ob vhodu v staro mestno jedro nas pričakajo medvedi, po katerih je Bern tudi dobil svoje ime. Mesto se ponaša s številnimi znamenitostmi: mestna hiša, stolp z astrološko uro, katedrala sv. Vincencija, palača švicarske konfederacije, lepo poslikana pročelja hiš, ... Nadaljevanje poti proti Baslu. V bližini mesta leži priljubljen romarski kraj MARIASTEIN, kjer so benediktinci podobno kot v Einsiedelnu postavili mogočno baročno cerkev ob milostni kapeli. Legenda o čudežni rešitvi in številna uslišanja vedno znova privabljajo v to Marijino romarsko središče številne romarje. Maša. Vožnja do hotela, večerja in nočitev.

Mariastein
Mariastein © Aritours

4. dan: nedelja, 2. junij - Basel – Kempten (Nemčija) – Slovenija

Dopoldan ogled BASLA, drugega največjega švicarskega mesta in središča istoimenskega kantona ob reki Ren. Sprehod po starem mestnem jedru z ogledom znamenitega Tinguely vodnjaka, najstarejše švicarske univerze ustanovljene že leta 1460, mestne hiše in stolnice, kjer je pokopan Erazem Roterdamski. Nadaljevanje poti na Bavarsko, do mesta KEMPTEN v deželi Allgäu, kjer je krajši čas deloval tudi Primož Trubar. Glavna mestna znamenitost je mogočen dvorec, zgrajen na mestu nekdanjega benediktinskega samostana, ki je bil tu ustanovljen že leta 750. V baziliki sv. Lovrenca imamo zaključno mašo, nato pa se podamo na pot proti domu, kamor prispemo v nočnih urah.

Pokriti most čez reko Reuss
Pokriti most čez reko Reuss © Aritours

Cena: 435 EUR (45 oseb)

V ceno je vključeno: avtobusni prevoz po programu, cestnine, predornine, parkirnine in takse, 3 polpenzioni v hotelu 3* (dvoposteljne sobe, TWC), zunanji ogledi po programu, vstopnina v samostan St. Gallen ter za ogled sirarne, duhovno in strokovno vodstvo, organizacija in izvedba romanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

Možna doplačila: zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini TAS ELVIA: 8,91 EUR (za osebe starejše nad 75 let 13,36 EUR), enoposteljna soba 75 EUR.

Način plačila: 100 EUR ob prijavi, možnost odplačevanja na obroke brez obresti.

Prijavnina: 13 EUR (na pogodbo).

Odstopnino v znesku 20 EUR vam nudimo v kolikor bi zaradi bolezni, smrti v družini ali višje sile potovanje morali odpovedati. Če je potovanje zavarovano, vam vrnemo vplačani znesek, obdržimo le plačilo zavarovanja in administrativne stroške. Če se odločite zanj, mora biti vplačano hkrati z akontacijo.

Švica
Švica © Aritours

Dovoljujemo si možnost manjših sprememb programa, vendar ne v škodo njegove vsebine. Pridržujemo si pravico do zvišanja cene, če pride do spremembe v cenah prevozov ali hotelsko gostinskih storitev ali potovanje odpovedati v primeru višje sile ali premajhnega števila prijavljenih. Splošni pogoji so sestavni del programa.

Dogodki
Jožica Ličen (photo: ARO) Jožica Ličen (photo: ARO)

Po večno plačilo k Bogu odšla Jožica Ličen

Na tiho nedeljo je odšla po zasluženo plačilo k Bogu dolgoletna sodelavka in ravnateljica Škofijske Karitas Koper, Jožica Ličen. Poznali smo jo kot neutrudno prostovoljko, ki je desetletja z vsemi ...

Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc) Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc)

Federico Potočnik: Stavka je nujna

Stavka na pobudo Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides se vleče že dva meseca, a rešitve še ni na vidiku. Eden od tistih, ki stavkajo, je tudi infektolog dr. Federico V. Potočnik, ...

Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: ) Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: )

Bela zastava ni ponižujoča predaja

Po dveh letih vojne v Ukrajini, ki je terjala na obeh straneh preveč smrti, je poziv papeža Frančiška k pogajanjem več kot na mestu. A nekateri odzivi so bili ob besedi »bela zastava« burni, ...

Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc) Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc)

Iz istega gnezda odleteli na različna področja

Pred začetkom tedna katoliškega šolstva smo se v Kolokviju pogovarjali z nekdanjimi dijaki Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška v Mariboru. Ana Ferš, Larisa Krajnc, Izidor Jelenc in Metod ...

Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc) Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc)

Molitev je utrip, ki daje moji duši življenje #video

Osrednje misijonske govore v sklopu 19. Radijskega misijona pripravlja kapucin br. Štefan Kožuh. Nastajajo v krajih svetega Frančiška Asiškega. Prvi nagovor je nastal v Celicah pri Cortoni, ...