Ljubljana, sreda, 18. september 2019, 14:32

Peter Millonig: V poslovnem svetu zastavljam besedo za Kristusa

Iz naslovnice duhovne proze "Zasidran v veri", foto © Nataša Ličen
dr. Peter Millonig
Foto © Nataša Ličen

"Kot poslovnež zastavljam besedo za Kristusa. Vse kar je dobrega, trajnega, pomenljivega, vse kar nas dela ljudi, izvira iz Božjega nauka. Brez tega smo bosi."

Pri Založbi Ognjišče je izšla knjiga "Zasidran v veri", v kateri gre za razmišljanja človeka, ki išče duhovno dimenzijo pojavov, življenjskih prilik in tem.

Avtor dr. Peter Millonig je pravnik in ekonomist. Po končani slovenski gimnaziji v Celovcu je doktoriral na Dunaju. Nekaj let po tem je še opravil magisterij iz poslovnih ved v švicarski Luzani.

Poklicno se je posvečal podjetništvu in se večino časa angažiral v kartonažni in kovinsko-predelovalni industriji. Poleg svojega dela je bil kratek čas ob osamosvojitvi Slovenije uradni predstavnik Republike Slovenije v Washingtonu. To funkcijo je opravljal brezplačno.

Dr. Peter Millonig: »Sem koroški Slovenec. Rodil sem se v Celovcu in odraščal v dvojezični družini. Bil sem del kulture, ki me je zaznamovala že v celovškem Dijaškem domu, kjer so za nas skrbeli Šolske sestre in salezijanci. Tam sem se začel kaliti v krščanskem duhu. Vseskozi sem bil aktiven in pripravljen sodelovati v različnih aktivnostih, ko je šlo za politične aktivnosti, za delo v Marijini legiji, pozneje v Študentskem klubu na Dunaju, ko sem tam študiral pravo. Ves čas sem pisal. Že od devetih let naprej sem zlagal določene zapise, predvsem sem takrat in pozneje pisal v koroške časnike, dnevnike, pozneje pa sem se začel uveljavljati tudi v drugih časopisih. Ko sem živel in delal v Ameriki sem bil član uredniškega odbora celovškega Zvona in v času, ko sem dve leti predstavljal Slovenijo v Washingtonu, sem objavljal v ameriških revijah na politične, gospodarske in geopolitične teme."

Pisanje je bilo vedno del mojega življenja.

"Knjiga "Zasidran v veri" ni bila dogodek, bil je proces. Vse bolj se je v meni z zrelimi leti začela oglašati misel, da mogoče pa povem kaj o določenih stvareh, in da bi lahko pisal o svojih ugotovitvah, spoznanjih, na različne teme, ki so prisotne v življenju, ki nas obdajajo ter s katerimi živimo. Zamisel je bila, da povem tisto, kar se mi zdi bistveno, o vsebinah in pojavih v družbi, o vprašanju krivice, ljubezni, češčenja Boga, vzgoji mladih, kaj pomeni delo, kaj je pomen materinstva, očetovstva, kako prepoznati Boga, kako ga poveličevati skozi lastno življenjsko držo, … in, na neki točki sem spoznal, da ni več dovolj, če samo sestavljam svoja spoznanja, če razmišljanja niso zasidrana v duhovnosti, če celotni zadevi ne dam duhovne konotacije. Jasno je bilo, da o življenjskih temam pišem skozi prizmo krščanskega navdiha. Pozneje sem spoznal, da napisati sto duhovnih proz ni enostavno, tudi navdiha ne moreš naročiti, ko pride, je treba tisto, kar je v glavi, srcu, takoj zapisati. Spoznal sem, da ne morem pisati, če se ne predajam višjemu, Božjemu spoznanju. To je srž knjige, navdihovati druge za Boga, dati ljudem, ki bodo to knjigo vzeli v roke, možnost poglobitve svoje ljubezni do Jezusa Kristusa. Ciljna skupina so laiki, ljudje, ki vero ne poznajo, ali so jo zapustili in z njo ne živijo, to so ljudje predvsem iz poslovnega sveta. Po vseh teh letih mojega dela po različnih državah in podjetjih, spoznavam, da ni veliko poslovnežev, ki verujejo, prisotna je velika duhovna suša, ki bi lahko bila skozi duhovno prozo, če ji bodo prisluhnili, vsaj nekoliko omiljena.«

dr. Peter Millonig
dr. Peter Millonig


Ne spreglejte: