Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Peter Millonig: V poslovnem svetu zastavljam besedo za Kristusa

Slovenija | 11.12.2018, 10:28 Nataša Ličen

Pri Založbi Ognjišče je izšla knjiga "Zasidran v veri", v kateri gre za razmišljanja človeka, ki išče duhovno dimenzijo pojavov, življenjskih prilik in tem.

Avtor dr. Peter Millonig je pravnik in ekonomist. Po končani slovenski gimnaziji v Celovcu je doktoriral na Dunaju. Nekaj let po tem je še opravil magisterij iz poslovnih ved v švicarski Luzani.

Poklicno se je posvečal podjetništvu in se večino časa angažiral v kartonažni in kovinsko-predelovalni industriji. Poleg svojega dela je bil kratek čas ob osamosvojitvi Slovenije uradni predstavnik Republike Slovenije v Washingtonu. To funkcijo je opravljal brezplačno.

Dr. Peter Millonig: »Sem koroški Slovenec. Rodil sem se v Celovcu in odraščal v dvojezični družini. Bil sem del kulture, ki me je zaznamovala že v celovškem Dijaškem domu, kjer so za nas skrbeli Šolske sestre in salezijanci. Tam sem se začel kaliti v krščanskem duhu. Vseskozi sem bil aktiven in pripravljen sodelovati v različnih aktivnostih, ko je šlo za politične aktivnosti, za delo v Marijini legiji, pozneje v Študentskem klubu na Dunaju, ko sem tam študiral pravo. Ves čas sem pisal. Že od devetih let naprej sem zlagal določene zapise, predvsem sem takrat in pozneje pisal v koroške časnike, dnevnike, pozneje pa sem se začel uveljavljati tudi v drugih časopisih. Ko sem živel in delal v Ameriki sem bil član uredniškega odbora celovškega Zvona in v času, ko sem dve leti predstavljal Slovenijo v Washingtonu, sem objavljal v ameriških revijah na politične, gospodarske in geopolitične teme."

Pisanje je bilo vedno del mojega življenja.

"Knjiga "Zasidran v veri" ni bila dogodek, bil je proces. Vse bolj se je v meni z zrelimi leti začela oglašati misel, da mogoče pa povem kaj o določenih stvareh, in da bi lahko pisal o svojih ugotovitvah, spoznanjih, na različne teme, ki so prisotne v življenju, ki nas obdajajo ter s katerimi živimo. Zamisel je bila, da povem tisto, kar se mi zdi bistveno, o vsebinah in pojavih v družbi, o vprašanju krivice, ljubezni, češčenja Boga, vzgoji mladih, kaj pomeni delo, kaj je pomen materinstva, očetovstva, kako prepoznati Boga, kako ga poveličevati skozi lastno življenjsko držo, … in, na neki točki sem spoznal, da ni več dovolj, če samo sestavljam svoja spoznanja, če razmišljanja niso zasidrana v duhovnosti, če celotni zadevi ne dam duhovne konotacije. Jasno je bilo, da o življenjskih temam pišem skozi prizmo krščanskega navdiha. Pozneje sem spoznal, da napisati sto duhovnih proz ni enostavno, tudi navdiha ne moreš naročiti, ko pride, je treba tisto, kar je v glavi, srcu, takoj zapisati. Spoznal sem, da ne morem pisati, če se ne predajam višjemu, Božjemu spoznanju. To je srž knjige, navdihovati druge za Boga, dati ljudem, ki bodo to knjigo vzeli v roke, možnost poglobitve svoje ljubezni do Jezusa Kristusa. Ciljna skupina so laiki, ljudje, ki vero ne poznajo, ali so jo zapustili in z njo ne živijo, to so ljudje predvsem iz poslovnega sveta. Po vseh teh letih mojega dela po različnih državah in podjetjih, spoznavam, da ni veliko poslovnežev, ki verujejo, prisotna je velika duhovna suša, ki bi lahko bila skozi duhovno prozo, če ji bodo prisluhnili, vsaj nekoliko omiljena.«

dr. Peter Millonig
dr. Peter Millonig © Nataša Ličen

Slovenija, Oddaje
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.