Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

AVDIO: Nadškof Hočevar o migracijah

Svet | 19.12.2018, 10:08 Petra Stopar

»Migranti so velik izziv za vse nas,« poudarja beograjski nadškof Stanislav Hočevar. Je predsednik Karitas Beograjske nadškofije, ki se ob naraščanju števila migrantov v Srbiji že vse od začetka begunskega vala leta 2015 trudi ohranjati stabilen in varen položaj za vse.

Po zadnjih podatkih Združenih narodov je v Srbiji približno 4200 migrantov, večina od teh iz Afganistana, Irana in Pakistana. Nadškof pojasnjuje, da jih srbska skupnost pozitivno sprejema. So pa migracije po njegovih besedah spodbuda za vse nas, da začnemo bolje ceniti življenje, saj le tisti, kdor ima rad življenje in ga posreduje novim rodovom, obstane.

Karitas v Srbiji, v sklopu katere deluje tudi Caritas beogradske nadbiskupije, ki je ena izmed Škofijskih karitas in pokriva največji, osrednji del države, od leta 2015 pomaga migrantom in beguncem iz držav v razvoju, ki so zapustili svojo domovino iz različnih vzrokov in se odpravili na pot proti Evropi v želji po varnosti in boljšem življenju in so se ustavili vsaj del poti tudi v Srbiji.

Pomaga jim preko humanitarnih apelov, v katere prispeva celotna mreža mednarodne Karitas, Caritas Internationalis, ki ima 165 članic. V njej je tudi Slovenska karitas. Za pomoč beguncem in migrantom v Srbiji sta bila ob podpori Caritas Internationalis izvedena že dva apela humanitarne pomoči. Poleg tega so Caritas v Srbiji pri pomoči beguncem in migrantom z bilateralnimi projekti podprle tudi posamezne organizacije mreže Caritas, ko je Caritas Nemčije, Caritas Avstrije, Slovenska karitas in druge.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Oddaje
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...