Ljubljana, ponedeljek, 17. junij 2019, 13:40

Policija ubila napadalca iz Strasbourga

Praznično okrašen Strasbourg
Foto © Wikipedia

"Najprej pomisliš na žrtve, na to, kar se jim je zgodilo, na njihove svojce in vse, kar prestajajo."

Francoska policija je izsledila in ubila napadalca iz Strasbourga Cherifa Chekatta. Našla ga je v njegovi domači strasbourški četrti Neudorf. Ko so ga sinoči trije policisti specialne enote želeli nagovoriti, naj se jim preda, je začel streljati nanje, ti pa so streljali nazaj in ga ubili. Ko se je novica o smrti napadalca razširila, so prebivalci soseske spontano začeli prihajati na ulice in policiji po dveh dneh negotovosti naklonili dolg aplavz. Francoski notranji minister je za danes ob 11. uri napovedal vnovično odprtje božičnega sejma v alzaški prestolnici, ki velja za enega najbolj obiskanih v Evropi.

Ta teden Strasbourg gosti plenarno zasedanje Evropskega parlamenta. V času terorističnega napada je bilo v zgradbi, ki je uradni sedež edine neposredno izvoljene ustanove Evropske unije, več poslancev in strokovnih sodelavcev ter tudi novinarjev. Tam so ostali ujeti nekaj ur. Ob nadaljevanju dela so se z minuto molka spomnili žrtev. "V tem trenutku moramo ravnati nasprotno od tistih, ki želijo škodovati demokraciji. Iti moramo naprej. Moč svobode in demokracije namreč prevladata nad nasiljem kriminala," je ob tem sporočil predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani.

Številni ljudje so po krvavem dejanju med drugim obtičali v trgovinah in restavracijah, košarkarji slovenskega kluba Petrol Olimpija, ki so prav takrat igrali tekmo proti ekipi Strasbourga, po dvoboju še nekaj časa niso mogli zapustiti dvorane.

Alzaško mesto že nekaj let velja za potencialno tarčo skrajnežev. V adventnem času je še posebej dobro obiskano zaradi enega najstarejših božičnih sejmov v Franciji. Ta ostaja zaprt, kar je v oglašanju za naš radio potrdil Dejan Škvarč, ki se tam mudi na strokovni ekskurziji v organizaciji SDS. "Najprej pomisliš na žrtve, na to, kar se jim je zgodilo, na njihove svojce in vse, kar prestajajo. Druga misel je, kako bo z nami. Po glavi ti hodi marsikaj. Domačim sporočiš, da si v redu, nato načrtuješ nadaljnje korake." Predvsem včeraj je bilo marsikaj odvisno od navodil pristojnih služb, tako je bilo treba prilagoditi načrt ogledovanja znamenitosti. Čeprav je sprva kazalo slabo, je skupina, s katero potuje Škvarč, na koncu koncev le obiskala Evropski parlament. A dodatnim pregledom se ni bilo mogoče izogniti. Prav tako ne kolonam, ko so se vračali v hotel. "Iz Strasbourga smo šli nazaj v Offenburg, na meji smo čakali pet ur. Tako še nisem stal v vrsti. Pregledali so vse tovornjake in kombije, njihovo notranjost in podvozje." Škvarč je prepričan, da zaradi terorističnih napadov ne bi smeli živeti v strahu, ampak bi morali nanje odgovoriti na višji ravni, med drugim z ustreznim ukrepanjem na področju varnosti in učinkovitim soočanjem z ostalimi povezanimi izzivi.

Ne spreglejte: