Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Terorizem (foto: https://pixabay.com/)
Terorizem | (foto: https://pixabay.com/)

Francoske oblasti po napadu poostrile varnostni nadzor

Svet | 12.12.2018, 13:48 Andrej Šinko

V Franciji velja najvišja stopnja nevarnosti zaradi terorističnih napadov. Več sto pripadnikov varnostnih sil pa še vedno išče strelca, ki je sinoči blizu božičnega sejma v središču Strasbourga na vzhodu Francije v streljanju ubil najmanj tri ljudi, še 13 pa jih je ranil. Streljanja je osumljen 29-letnik, ki je stari znanec policije in so ga že preiskovali kot morebitno teroristično grožnjo. Po navedbah prič naj bi med napadom vpli »Alah je velik«.

Do streljanja je prišlo sinoči na eni osrednjih ulic v središču Strasbourga blizu priljubljenega božičnega sejma. Vojaki, ki so bili v sklopu protiterorističnih ukrepov na redni patrulji, so na napad odgovorili in ranili strelca, ki pa je uspel uiti.

Ljudje so se razbežali in poiskali zatočišča v stavbah. Oblasti pa so zaradi varnosti začasno zaprle tudi stavbo Evropskega parlamenta, kjer so ostali ujeti nekateri poslanci, strokovni sodelavci in novinarji. Ponoči so nato stavbo zapustili.

Francoske notranji minister Christophe Castaner pa je napovedal, da so se odzvali tudi s poostritvijo varnostnih ukrepov. »Okrepili bomo mejni nadzor in poostrili varnostne ukrepe na božičnih sejmih po državi, da bi preprečili tovrstne napade. Po Franciji bomo povečali navzočnost varnostnih služb.«

Oblasti so pojasnile, da ima napadalec obsežen dosje, da je bil večkrat v zaporu, prav tako pa so pri njem zaznali radikalizacijo. Zaradi česar naj bi mu bila na sledi tudi obveščevalna služba. Strelec je sicer včeraj pred napadom zbežal iz svojega doma v četrti Neudorf, saj so ga policisti preiskovali v zvezi z ropom.

Središče Strasbourga je danes precej prazno, več ulic okoli trga Kleber v središču mesta pa je tudi danes zaprtih. V mestu je sicer videti številne pripadnike varnostnih sil, oborožene z brzostrelkami, okrepljene so policijske kontrole.

Med žrtvami sinočnjega streljanja po podatkih zunanjega ministrstva ni slovenskih državljanov, kljub temu pa vsem, ki se nahajajo na omenjenem območju svetujejo previdnost.

Svet, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...