Ljubljana, ponedeljek, 17. junij 2019, 12:53

Slovenka na Otoku: Nihče ni pričakoval preložitve glasovanja o dogovoru o brexitu

Brexit
Foto © Pixabay

Veliki Britaniji se po zadnjem razpletanju dogodkov obeta trd odhod iz Evropske unije. Parlament v Londonu bi moral danes odločati o dogovoru z Brusljem, a je premierka Theresa May predlagala preložitev glasovanja. Začela je že dodatna posvetovanja z nekaterimi voditelji ostalih 27 članic povezave, z veliko večino bo govorila tudi na skorajšnjem vrhu, kjer vprašanje brexita sprva ni bilo v načrtu. Sporočila, ki se vrstijo, je ne morejo navdati z optimizmom.

V Bruslju so neomajni. "Brez dogovora ali brez brexita. Evropska unija je pripravljena na oba scenarija," je bil že konec novembra odločen predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Stališča tudi zdaj ni spremenil, a brexit vseeno dodal v program srečanja voditeljev Evropske unije v četrtek in petek v Bruslju. Sam se bo z Mayevo srečal že nocoj - tako kot predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Ta je prav tako sporočil, da prostora za nova pogajanja o dogovoru o brexitu ni. "Seveda, če je dovolj razuma, je še dovolj prostora za pojasnila in nadaljnja tolmačenja spremljajoče politične izjave, ne da bi znova odpirali ločitveni dogovor, ki sta ga že potrdila Svet Evropske unije in britanska vlada." Na Downing Streetu mirijo - britanska premierka naj bi predvsem želela dobiti nekatera zagotovila, saj so imeli britanski poslanci v večdnevni razpravi precej pomislekov. "Dobro je, da se pogovarjamo, da se bomo srečali z gospo Mayevo. A tega, kar smo že sprejeli, ne bomo spreminjali," je poudaril predsednik Evropskega parlamenta Antonijo Tajani.

"Nihče ni pričakoval preložitve glasovanja," je o odzivu Otoka na zadnjo potezo Mayeve opozorila Slovenka Damjana Derham, ki živi v južnem Manchestru. Prepričana je, da bo državo to pahnilo v obdobje negotovosti. "Časopisi poročajo, da je Mayeva izgubila kredibilnost svoje vlade, svoje konzervativne stranke in tudi volivcev."

Skrajni rok za odločanje o dogovoru o brexitu v parlamentu v Londonu naj bi bil 21. januar. Če do tega ne bo prišlo, se mora Otok pripraviti na trdo obliko odhoda. "Mislim, da to ne bi bilo dobro za državo. Kakršnakoli izolacija, socialna ali ekonomska, ni zdrava," je prepričana Derhamova.

Tudi če bo Velika Britanija Evropsko unijo zapustila brez dogovora, namerava Washington z Londonom ohraniti poseben odnos. To je napovedal zunanji minister ZDA Mike Pompeo. "Z ameriškega vidika je bilo priročno imeti Angleže v Evropski uniji zaradi posebnih odnosov med ZDA in Veliko Britanijo. Zdaj, ko se to odmika, ZDA nimajo več takšnega političnega vzvoda oziroma bolje rečeno vpliva na Evropsko unijo," je za naš radio ocenil direktor programa evropskih študij na kolidžu Dickinson v ZDA Andrew Wolff.

Ne spreglejte: