Ljubljana, sreda, 18. september 2019, 14:07

Velika Britanija se lahko enostransko odloči, da prekliče brexit

Brexit
Foto © Evropska komisija

Velika Britanija se še lahko enostransko in brez posvetovanja z drugimi članicami Evropske unije odloči, da marca prihodnje leto ne bo izstopila iz povezave. To možnost ima, dokler ne začne veljati dogovor o izstopu med EU in Veliko Britanijo oz. do izteka postopka za prenehanje članstva, je odločilo Sodišče EU v Luksemburgu.

Velika Britanija bi s preklicem odločitve o izstopu iz EU ostala članica unije, njen status se ne bi spremenil, postopek za izstop pa bi se končal, je pojasnilo sodišče EU in dodalo, da lahko britanske oblasti o preklicu odločijo po demokratičnem procesu, ki bo v skladu z ustavo.

Nasprotniki brexita upajo, da bo zdaj na Otoku nov referendum o tem vprašanju. Načrtovano je bilo, da bodo o dogovoru o brexitu, ki ga je vlada premierke Therese May z EU sklenila 13. novembra, jutri glasovali britanski poslanci, vendar mediji poročajo, da bo glasovanje preloženo. Predlog nima dovolj podpore. V primeru nesprejetja bi lahko padla vlada Mayeve, kar bi državo pahnilo ne le v politično krizo, ampak tudi v recesijo, po oceni centralne banke celo hujšo, kot je bila zadnja finančna kriza.

»V kolikor May-eva podpore za izstop ne dobi, je bolj verjeten scenarij ad-hoc rešitev v podobi novega referenduma, saj si nihče ne želi brexita brez dogovora. V vsakem primeru nas čaka pester teden, ki pomeni visoko volatilnost na Veliko Britanijo izpostavljenih podjetij in valutni par EUR.GBP,« pravi upravljavec premoženja pri podjetju CM-Equity Jernej Lukman.

Scenarij prihodnjega dogajanja bo morda bolj znan že čez uro in pol, ko bo Mayeva nagovorila parlament.

Ne spreglejte: