Ljubljana, ponedeljek, 17. junij 2019, 12:53

Papež Frančišek: Premislite, kaj lahko spremenite, da pripravite pot Gospodu

Papež Frančišek - Angelus
Foto © CTV

Papež Frančišek se je tudi v današnjem opoldanskem nagovoru, na drugo adventno nedeljo, postavil na stran poslušalcev. Z očetovsko skrbnostjo je skušal približati temeljno sporočilo današnjega evangeljskega odlomka in tako omogočiti resnično pripravo na božični praznik, da ne bi le-ta ostal samo pri zunanjih znamenjih. Sveti oče je povabil k izravnavanju poti naše notranjosti, da bi v globini svojega bitja bili odprti za Gospodov prihod.

Papež Frančišek je v opoldanskem nagovoru že kar na začetku spomnil, da je adventni čas obdobje namenjeno naši budnosti, oziroma duhovni čuječnosti. K temu sodi pripravljenost na notranje spremembe, za napotitev v smeri spreobrnjenja. Izvrstnega vodnika na tej poti odkrivamo v Janezu Krstniku. V nadaljevanju je sveti oče dejal: »Da bi pripravili pot Gospodu, ki prihaja, je potrebno upoštevati zahteve spreobrnjenja, h katerim nas vabi Janez Krstnik. Katere so? Poklicani smo zlasti k premostitvi jarkov, ki jih povzročata hladnost in brezbrižnost do drugih ljudi. Do njih naj bi gojili Jezusovo čutenje, to je takšno prisrčnost in bratsko pozornost, ki nase preloži potrebe bližnjega.«

Pri tem naj bomo posebej pozorni za tiste, ki doživljajo večjo stisko, je nadaljeval Sveti oče in dodal, da je potrebno znižati mnoge trpke izraze prevzetnosti in ošabnosti, ki se jih mnogi ljudje o sebi sploh ne zavedajo. Povabil je še h konkretnim dejanjem sprave z našimi brati, s prošnjo za odpuščanje naših krivd, kar seveda ni prav lahko, je priznal. Spreobrnjenje je namreč pravo, če nas vodi v ponižno priznanje naših zmot, naših nezvestob in nepopolnosti, je še dodal.

»Pričevanje Janeza Krstnika nam pomaga, nas spodbuja, nadaljevati z našim pričevanjem življenja. Jasnost njegovega oznanila, njegov pogum v razglašanju resnice sta uspela znova prebuditi pričakovanje in upanje na Odrešenika, ki je že dolgo spalo. Tudi danes so Jezusovi učenci poklicani biti njegovi ponižni, a pogumni pričevalci, da bi znova prižgali upanje, da bi pomagali dojeti, da se dan za dnem, navzlic vsemu, Božje kraljestvo gradi z močjo Svetega Duha.«

Za tem je papež Frančišek prav vsakogar toplo povabil k premisleku, kaj bi lahko vsak sam spremenil v svojih notranjih držah in tako pripravil pot Gospodu. Nagovor je sklenil z željo, naj nam priprošnja Device Marije pomaga, da bomo vztrajno in potrpežljivo v sebi in v svoji okolici gojili semena miru, pravičnosti in medsebojne povezanosti.

Ne spreglejte: