Ljubljana, ponedeljek, 17. junij 2019, 12:48

Po novih nasilnih protestih francoski premier poziva k dialogu

Francija, schengen, mejni prehod
Foto © Evropska komisija

Po vsej Franciji je se sobotnih protestov po podatkih oblasti udeležilo 125 tisoč ljudi, od tega deset tisoč v Parizu. Približno 180 oseb je bilo poškodovanih, več kot 1000 ljudi pa aretiranih. Francoski premier Edouard Philippe je po že četrti soboti nasilnih protivladnih protestov ocenil, da je napočil čas za dialog in da je treba znova stkati nacionalno enotnost. Napovedal je, da bo predsednik države Emmanuel Macron prihodnji teden predstavil ukrepe za dialog.

Po podatkih notranjega ministrstva se je protestov t. i. rumenih jopičev po vsej Franciji v soboto udeležilo okoli 125.000 ljudi, od tega 10.000 v Parizu. Znova je prišlo do nasilja in uporabe solzivca in vodnih topov proti protestnikom, a je bilo nasilja veliko manj kot prejšnjo soboto. Največ izgredov je bilo v Parizu, kjer so nekateri protestniki sežigali vozila in razbijali izložbe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah notranjega ministra Christopha Castanerja so po vsej državi prijeli 1385 ljudi, od katerih so jih pridržali 975. Minister je pohvalil delo policistov, ki so preprečili stopnjevanje nasilja.

Okrepljena policijska prisotnost - po državi jih je bilo nameščeno skoraj 90.000, v Parizu pa 8000 in prvič tudi 14 oklepnih vozil - je preprečila razširitev nasilja, do katerega je prišlo minulo soboto, ko je bilo ranjenih več kot 280 policistov. To soboto je bilo ranjenih skupno 179 ljudi, med njimi 17 policistov.

Proteste so pripravili, čeprav je vlada izpolnila njihovo prvotno zahtevo in sporočila, da v letu 2019 ne bodo zvišali trošarin na gorivo. Precej raznorodni protestniki so namreč svoje zahteve razširili, tako da sedaj protestirajo proti visokim stroškom življenja in gospodarskim reformam predsednika Macrona, ki po njihovem mnenju koristijo samo podjetjem.

Pozivajo tudi k odstopu Macrona, ki se minuli teden ni oglasil, temveč je v prve vrste poslal premierja in notranjega ministra. Sedaj naj bi po napovedih premirja prihodnji teden nagovoril narod in predstavil ukrepe za dialog.

Na proteste pa se je odzval ameriški predsednik Donald Trump. Na Twitterju je menil, da so protesti »zelo žalostni«. Francosko vlado je pozval, da naj tako kot ZDA odstopi od »smešnega in izredno dragega« pariškega podnebnega sporazuma iz leta 2015 in »denar vrne ljudem v obliki nižjih davkov«. K temu je pozval, čeprav francoski protestniki ne protestirajo proti podnebnemu sporazumu.

Ne spreglejte: