Ljubljana, ponedeljek, 17. junij 2019, 13:29

Rim na bojni nogi z Brusljem, a izstop Italije iz Evropske unije se ne zdi verjeten

Italijanska zastava
Foto © Pixabay

V več državah Evropske unije se zadnje dni vrstijo različni protesti. Marsikje so uperjeni proti vladnim ukrepom, a v Italiji puščice nezadovoljstva streljajo v Bruselj. To z nekaterimi potezami spodbuja tudi Rim.

Škofov vikar za Slovence v Gorici Karlo Bolčina je spomnil, da je Italija ena od ustanoviteljic Evropske unije. Zato ne verjame, da bo pozabila na to, kar jo je pravzaprav oblikovalo. "Politično se skoraj gotovo ne bo zgodilo, da bi Italija šla proti Evropi ali iz nje." Trenutno so največji kamen spotike finance. "Italija je proti temu, da mora, kot vse ostale evropske države, imeti finančni odnos in sistem, ki naj bi bil enak za vse države, ki sestavljajo Evropsko unijo. Temu Italija in še posebej stranka Severna liga močno nasprotujeta, češ da gre za vtikanje v notranja ekonomska prizadevanja države in da gre za ukaz z vrha, ki ni izraz demokracije."

Do potez aktualne oblasti v Italiji na področju financ je zelo kritičen tudi komentator mednarodnih odnosov, raziskovalec na Univerzi George Washington v ZDA Igor Kovač. Pred mikrofon smo ga povabili ob robu okrogle mize, ki jo je pripravilo Slovensko panevropsko gibanje in je bila del projekta Združene moči državljanov - skupna evropska prihodnost, ki ga financira program Evropa za državljane. Čeprav je zaskrbljujoče ekonomske kazalce mogoče pripisati tudi razmeram po svetu, tako Kovač, krivda Rima, ki populistično deli bonbončke in ne skrbi za naložbe, ni nič manjša. "Veliko je besed, a premalo konkretnih dejanj." Kovač je ob tem omenil hipokrizijo Bruslja, ki zganja hrup le okoli zahodne sosede Slovenije, a je v podobnem položaju na primer tudi Francija. "Italija, tukaj se moram strinjati z njeno vlado, s prstom kaže prav na to, kar je res vredno obsojanja," je dal Kovač prav opozorilom Rima. "Trenutno je Italija, njena vlada, nekoliko na bojni nogi z evropskimi ustanovami, a ne do take mere, da bi lahko prišlo do kakega spopada ali celo izpada," je dodal Bolčina.

Ne spreglejte: