Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Marjana DebevecMarjana Debevec
Angela Merkel (foto: 6yka.com)
Angela Merkel

Kaj je Merklova zapustila nemškim krščanskim demokratom?

Svet | 07.12.2018, 14:49

Hamburg je v središču pozornosti tako Nemčije kot tudi Evropske unije. Na kongresu Krščansko-demokratske unije po 18 letih z vrha stranke odhaja kanclerka Angela Merkel. Že v kratkem naj bi bil znan njen naslednik. Od tega, ali bo vodenje prevzela generalna sekretarka Annegret Kramp-Karrenbauer ali bodo delegati vodenje zaupali odvetniku Friedrichu Merzu ali zdravstvenemu ministru Jensu Spahnu, bo odvisno, kakšna bo nadaljnja strankina pot. Da bo polna izzivov, je prepričana Merklova, ki je v poslovilnem govoru pozvala k poenotenju.

Merklova je ocenila, da je bila stranka pod njenim vodstvom uspešna, saj je oblikovala politiko na krščanskih vrednotah, a hkrati razumela, kaj se dogaja v okolici, prav tako je bila pripravljena sprejemati dobre dogovore. Vsi se s tem ne strinjajo.

"Sam pristop Merklove do vodenja politike je po mojem mnenju problematičen. Namesto dolgoročne vizije je bilo v ospredju vedno sledenje trenutnemu razpoloženju javnega mnenja. Pri tem so se dogajale tudi hude napake," je poudaril politični analitik dr. Aleš Maver. Prepričan je, da je bila vloga Merklove pri notranjem razvoju Krščansko-demokratske unije negativna, saj je v njej med drugim precej sistematično odpravila resno konkurenco. Kot je še spomnil, je Merklova dopustila, da je še bolj desno od tradicionalnih strank na tem političnem polut nastala Alternativa za Nemčijo. "Vzpon Alternative za Nemčijo, zlasti v zahodnih deželah, kaže, kako zelo je pravzaprav Merklova oslabila konzervativni profil krščanske demokracije. Tu ne gre samo za neposredno nezadovoljstvo zaradi migracij, ampak gre tudi za občutek številnih običajnih državljank in državljanov, da njihove predstave o življenju v krščanski demokraciji niso dovolj zastopane."

Podobno je menil poznavalec nemške družbe Ingo Paš. "Mislim, da bo treba korigirati usmeritev, kakršna se je začrtala v zadnjem desetletju. Ta politika je šla absolutno v nasprotno smer, to se pravi v levo."

Ker je Nemčija eden glavnih igralcev v Evropski uniji, volilni kongres najmočnejše stranke v državi nikakor ne gre mimo ostalih članic. Spremljamo ga tudi v Sloveniji, saj je Nemčija ena naših najpomembnejših gospodarskih partneric.

Svet, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...