Ljubljana, četrtek, 23. maj 2019, 23:01

Kdo bi lahko nasledil Merklovo na čelu nemških krščanskih demokratov?

0:00
0:00
Nemška kanclerka Angela Merkel
Foto © European Council

Pred Krščansko-demokratsko unijo v Nemčiji je prelomen kongres. Strankini člani in simpatizerji so zbrani v Hamburgu, kjer bodo volili novega vodjo. Na vrh se želi povzpeti več kandidatov, glavni so trije, med njimi ni kanclerke Angele Merkel. Odločila se je namreč, da se bo umaknila s položaja, ki ga je zasedala 18 let. Krščansko-demokratska unija bo morala v teh dneh resno razmisliti tudi o tem, kako naprej.

Za naslednika Merklove se potegujejo strankina generalna sekretarka Annegret Kramp-Karrenbauer, odvetnik Friedrich Merz in trenutni zdravstveni minister Jens Spahn. "So zelo različnih profilov in so se iz različnih pozicij pojavili na zvezni izvršilni ravni kot kandidati," nam je povedal velik poznavalec nemške družbene stvarnosti, slovenski politik Ingo Paš, ki je tudi zelo dejaven pri Krščansko-demokratski stranki.

Za zdaj naj bi najbolje kazalo Kramp-Karrenbauerjevi, ki zagovarja podobno usmeritev kot Merklova. "Ona je res človek Merklove," je potrdil Paš. Merz naj bi bil njen najresnejši nasprotnik, imel naj bi podporo predsednika bundestaga in nekdanjega finančnega ministra Wolfganga Schaubleja, ki je z Merklovo večkrat na nasprotnih bregovih. "Kot odvetnik se je zelo uveljavil in povezal z veliki koncerni, pri katerih je opravljal izjemno pomembne funkcije," je Paš povedal o Merzu. Mnogi se sprašujejo, zakaj v tekmi vztraja Spahn. "Spahn naj v tem boju ne bi imel perspektivnih možnosti," je ocenil tudi Paš. A analitiki opozarjajo, da kot politik mlajše generacije verjetno razmišlja dolgoročno. Tudi njegova stališča se velikokrat razlikujejo od pogledov Merklove.

"V tem zadnjem času je Merklova v CDU po mnenju nekaterih vodila sredinsko politiko. A sam bi bil precej bolj oster. Vodila jo je bolj na levo stran," je prepričan Paš. Kot je dodal, da bo morala stranka zato temeljito pregledati temelje.

Ne spreglejte: