Ljubljana, sreda, 16. oktober 2019, 21:34

V Franciji napovedani novi protesti

Francija, schengen, mejni prehod
Foto © Evropska komisija

Predstavniki rumenih jopičev kljub temu, da je francoska vlada napovedala moratorij na dvig cen goriva in elektrike ter ostrejše okoljske preglede prevoznih sredstev, za prihodnjo soboto napovedujejo nova zborovanja.

Ker je na protestih pretekli konec tedna izbruhnilo nasilje in so bili številni poškodovani, francoska vlada opozarja, da noben dvig davkov ne opravičuje ogrožanja varnosti ljudi. Kljub temu, da cene nafte na svetovnih trgih padajo, se je dizelsko gorivo v Franciji v zadnjem letu podražilo za 23 odstotkov in je cena za liter presegla pol drugi evro. Država je prebivalce obremenila tudi z drugimi okoljskimi dajatvami, ki jih je zdaj zamrznila.

Predstavniki Katoliške Cerkve v Franciji so po poročanju Cruxa glede podpore rumenim jopičem zadržani. Škof Gilbert Aubry z otoka Réunion v Indijskem oceanu, ki sodi pod francosko oblast, je obsodil nasilje. Ob tem pa opozoril, da pri njih na otoku 40 odstotkov ljudi živi pod pragom revščine, brezposelnost pa da je 24 odstotna. Razloge za nasilje pa vidi predvsem v potrošniški družbi. Ljudje si po njegovih besedah ne morejo privoščiti stvari, ki jim jih ponujajo trgovci, zato so prav trgovine tarče razgrajačev.

Ne spreglejte: