Ljubljana, četrtek, 23. maj 2019, 23:01

Šulinova: Smo družba, ki brez pomislekov meče stran stvari

Onesnaževanje, plastični odpadki
Foto © Pixabay

Evropska unija je ena vodilnih v prizadevanjih za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov, ki so vzrok podnebnih sprememb. Evropska poslanka Patricija Šulin je prepričana, da celovite rešitve ne bo brez širšega razumevanja tega problema. Kot je dodala, podobno velja za plastične izdelke za enkratno uporabo, saj onesnažujejo okolje in celo ogrožajo nekatere živalske in rastlinske vrste. Evropski parlament je pred kratkim na tem področju stopil korak naprej.

Poročali smo že, da so evropski poslanci na zadnjem plenarnem zasedanju v Strasbourgu sprejeli resolucijo, po kateri bi z letom 2021 v Evropski uniji prepovedali plastične izdelke za enkratno uporabo. Mednje sodijo plastični krožniki in pribor, slamice ter vatirane palčke. K temu so jih vodili zaskrbljujoči podatki. Šulinova, ki prihaja iz vrst Evropske ljudske stranke, meni, da več kot 8 milijard ton proizvedene plastike in 6 milijard ton ustvarjenih odpadkov v 65 letih veliko povedo o nas. " Smo družba, ki, kot kaže, stvari brez pomislekov meče stran," je poudarila v pogovoru za naš radio.

Kot je dodala, to naše oceane spreminja v ogromen smetnjak. Plastični izdelki so namreč odgovorni za 85 odstotkov onesnaženja morij, brez ustreznega ukrepanja jih bo v njih leta 2050 več kot rib. Šulinova je opozorila tudi na plastične izdelke v kmetijstvu, ki nemalokrat končajo na obdelovalnih površinah. "Te potem, ko se razgradijo, kot mikroplastila zaidejo v podtalnico." Onesnaževanje okolja s plastičnimi izdelki torej tako in drugače vpliva na zdravje ljudi. Šulinova je zadovoljna, ker bodo za zajezitev brezskrbnega ravnanja z odpadki veljale tudi kazni.

Ne spreglejte: